Консултантски център – гр. Берковица, ул. Атанас Кюркчиев № 1, блок „Ком“, етаж 0

г-жа Людмила Филипова, директор на консултантския център

Работно време:

през зимния период (от 1 ноември до 31 март) понеделник – петък от 16:00 ч. до 18:00 ч.

през летния период (от 1 април до 31 октомври) понеделник – петък от 17:00 ч. до 19:00 ч.

Телефон: 0890943741

e-mail: berkpro.robg@abv.bg

 

Консултантски център – гр. Крайова, ул. Jiețului № 21,

в сградата на Библиотека на окръг Долж "Александру и Аристия Аман"

г-н Лучан Диндирика – директор на консултантския център

Работно време:

понеделник – петък от 8:00 ч. до 16:00 ч.

30.11.2021

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ СРЕЩУ ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА"

Конференцията ще се проведе на 2 декември 2021 г. в хибриден формат, като само лекторите и участниците в дискусиите ще присъстват физически в конферентната зала, а всички останали ще могат да наблюдават и да се включат в реално време онлайн във Facebook страницата на Коалиция за медийна грамотност.

През 2021 г. акцент на конференцията е развитието на медийна грамотност през целия живот като противодействие срещу дезинформационните кампании. По време на конференцията ще бъдат представени актуални проекти за развитие на медийната грамотност чрез и извън образователната система, покриващи от най-малките до най-възрастните граждани на България.

Кои са проблемите и възможните решения, както и кои са най-добрите подходи при работа с всяка група, ще обсъдят представители на гражданския сектор, медиите, държавните институции и бизнеса в трите тематични панелни дискусии на събитието:

    Медийна дезинформация и нейните последици

    Медийна грамотност през всеки предмет на живо и онлайн

    Медийна грамотност и учене през целия живот

Специални гости на събитието са Мартина Чапман [Media Literacy Ireland] и Кристина де Бройн [UNICEF в България]. Техните речи ще можете да чуете веднага след официалното откриване на конференцията.

Дискусиите ще бъдат модерирани от: Весислава Антонова (сп. „Мениджър", Национален съвет за журналистическа етика), Мария Черешева (Асоциация на европейските журналисти-България, Дарик Радио) и Яна Пеева (Тийн Стейшън).

Вижте пълната програма и информация за всички участници в конференцията.

NB: Не е необходима регистрация, за да сте в аудиторията на конференцията. Всеки ще има възможността да проследи форума на живо във Facebook и да отправи въпроси към участниците по трите основни теми чрез съобщение под стрийминга или през Sli.do.

Официален сайт на конференцията във версии на български и английски език: https://conference2021.gramoten.li

29.11.2021

СЪВЕТИ ЗА ОТНОШЕНИЯТА ВИ С ПРЕКИЯ РЪКОВОДИТЕЛ И КОЛЕГИТЕ НА РАБОТА

 1. Опознайте мениджъра си

Вероятно през първите ви работни дни ще седнете заедно с вашия ръководител, за да обсъдите в детайли вашата позиция и задълженията ви.

Помолете този тип срещи да продължат през първите ви работни седмици, за да го информирате как се справяте, какви въпроси и идеи имате, какви трудности срещате, както и какви предложения имате за решението им.

Може да обсъждате с него всичко, свързано с работата, фирмата и как се чувствате там. Не го занимавайте обаче с дребни проблеми. За тях се обърнете за помощ към колегите ви.

 1. Изяснете си какви са очакванията му

Разберете кои са ключовите ви приоритети и проблемите, с които мениджърът ви очаква да се справите (и заради което най-вероятно сте били и назначени), както и какви са ключовите показатели за измерване на вашето работно представяне.

Установете честотата, с която той иска да бъде информиран за напредъка ви (всяка седмица, месец или друг интервал от време), както и в каква форма и по какъв начин предпочита да му предоставяте този отчет – устно или по имейл.

 1. Потърсете обратна връзка

Искайте от вашия ръководител обратна връзка всяка седмица, за да знаете с какво се справяте добре и какво трябва да подобрите. Това е единственият начин да разберете дали сте на правилния път и как се справяте със задълженията си. Обратната връзка ще ви помогне и да си поставите и бъдещи работни цели.

 1. Предложете решения, а не описание на проблема

Не споделяйте проблеми на ръководителя си без да му предложите две или три възможни техни решения. Опишете му няколко възможни сценария, обсъдете плюсовете и минусите на всеки и стигнете заедно до правилното решение. Така ще изглеждате като човек, способен да решава проблеми, а не само да се оплаква от тях.

СЪВЕТИ ЗА ОТНОШЕНИЯТА ВИ С КОЛЕГИТЕ НА РАБОТА

 1. Опознайте колегите си

Изключително важно е да започнете да създавате нови контакти още в първия ви работен ден.

Винаги, когато е възможно, комуникирайте с колегите си лично, вместо по имейл или телефон.

Запаметете и ползвайте възможно най-много имена.

Представете се на новите си колеги и разберете какво работи всеки от тях, както и от колко време е в компанията.

Опознайте и служители, работещи в различни отдели, в случай че ви потрябва тяхната помощ.

Ако са ви поканили да пийнете нещо след работа – отидете! Да разговаряте с колегите извън работното ви място ще ви помогне да ги опознаете в истинската им светлина, както и да създадете добри взаимоотношения с тях.

 1. Опознавателни срещи

Насрочете сами (или с помощта на вашия мениджър) срещи с тези служители, които най-добре познават вашата сфера на дейност или са свързани с работата ви. Попитайте ги какви според тях са вашите задължения. Можете да научите много за техните очаквания към вас по този начин.

 1. Направете услуга

Голяма или малка, няма значение. Ако наблюдавате внимателно, ще разпознаете възможността да помогнете на някого. Не само ще се почувствате удовлетворени от това, че сте помогнали, но и вашият колега ще ви е благодарен и ще го запомни.

 1. Идентифицирайте ключовите служители

Опитайте се да откриете кои са ключовите за компанията служители, както и тези, които имат право да вземат решения (те не са непременно на мениджърски позиции) и започнете да създавате добри взаимоотношения с тях. Канете ги периодично на кафе или на обяд, за да разберете как работи компанията и кои са хората, които стоят зад успеха й.

29.11.2021

ЕДИН НА ВСЕКИ ПЕТ ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ Е ПОДЛОЖЕН НА ТОРМОЗ НА РАБОТА

Непропорционално висок дял от пострадалите служители са жени, става ясно от информация на КНСБ

Всеки пети работещ човек в България е подложен на психически тормоз от свой ръководител или колега.

Такива случаи зачестяват в последната година, сочат данните от сигнали за нарушения, получени в КНСБ, обяви националният секретар на синдиката Тодор Капитанов, цитиран от сайта на Българското национално радио.

От данните става ясно, че непропорционално висок дял от пострадалите служители са жени, а най-голям брой оплаквания има във възрастовия диапазон 26-45 години.

„Обидите, повишаването на тон, заплахите и други подобни са част от ежедневието на 20% от работещите в България, като 70 на сто са жени, 30% са мъже. Най-много оплаквания има във възрастовия диапазон 26-45 години“, посочи Капитанов.

„Наистина е необяснимо как в XXI в. все още се намират ръководители и колеги, които преминават морални и законови граници като обиждат и заплашват свои колеги и подчинени. Следва да бъде ясно, че подобни действия са в нарушение на Наказателния кодекс и на Закона за защита от дискриминация“, категоричен бе той.

В Наказателния кодекс са предвидени санкции за публично нанесени обиди. Работещите трябва да подадат сигнал до работодателя и той незабавно да извърши проверка.

29.11.2021

ДА ПОСТАВИМ РАВНОПОСТАВЕНОСТТА МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ НА ПЪРВО МЯСТО

Тази статия е с автори Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Юта Урпилайнен, комисар, отговарящ за международните партньорства и Светлан Стоев, служебен министър на външните работи на Република България. Тя е подкрепена от над 30 министри на външните работи и министри по международно развитие от държави членки на ЕС. Текстът е препечатан от "Дневник".

Редки са ситуациите в света, в които правата на жените и момичетата се отричат така, както в Афганистан. Последните развития са повод за сериозна загриженост. ЕС ясно заяви, че бъдещата помощ за развитие от ЕС за Афганистан ще зависи от спазването на международната правна уредба и нормите в областта на правата на човека, включително правата на жените и момичетата. ЕС е решен и ангажиран да продължи да подкрепя жените и момичетата в Афганистан и по света, като се придържа към европейските ценности и убеждения.

Заедно с правата на човека, свободата и демокрацията, равнопоставеността между мъжете и жените представлява една от основните ценности, които правят Европейския съюз това, което е. Тя е богатство за нашите общества и засилва тяхната устойчивост. Равнопоставеността на половете е в основата на мира, сигурността, икономическия просперитет и устойчивото развитие. Защитата и утвърждаването на този основен принцип са заложени и в Договорите за ЕС.

Ето защо политическата, оперативната и финансовата работа за утвърждаване и гарантиране на напредъка в областта на равнопоставеността на половете е политически приоритет и ключова цел за ЕС. Планът за действие на ЕС относно равнопоставеността на половете за периода 2021-2025 г. и новият бюджет за външна дейност на ЕС предоставят пътна карта за глобално действие и изграждане на свят на равни възможности. За постигането на тези цели работим в тясно сътрудничество с многостранни, регионални и двустранни партньори, включително организации на гражданското общество. Предстои ни дълъг път и няма място за самодоволство. Въпреки това, заедно сме по-силни, макар че все още предстоят много предизвикателства.

В много държави кризата с COVID-19 изостри съществуващите неравенства между половете в различни области като образованието, професионалното обучение, здравеопазването, сигурността и безопасността, сексуалното и репродуктивното здраве и права, участие във вземането на решения и икономическите възможности.

Вследствие на ограниченията, свързани с разпространението на COVID-19, се наблюдава увеличение на случаите на насилие срещу жени, по-специално на домашно насилие, а достъпът на жените и момичетата до услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве е ограничен. В същото време жените и момичетата носят значителна част от бремето за полагане на грижи за другите. Работещите в неформалната икономика и заемащите нискоквалифицирани работни места (повечето от които са жени), мигрантите и лицата, принадлежащи към малцинствени групи са изложени на по-голям риск и се сблъскват с многобройни и смесени форми на дискриминация.

Освен това затварянето на училищата изложи момичетата на повишен риск от сексуална експлоатация, ранна бременност, детски труд и принудителни бракове. Според приблизителни изчисления на фонд "Малала" през настоящата година още 20 милиона момичета рискуват да отпаднат от училище, с което общият брой на момичетата без перспективи да получат образование достига 150 милиона, а това се равнява на една трета от населението на ЕС.

В скорошен доклад на ООН се посочва, че през 2020 г. военните бюджети все още надхвърлят разходите за здравеопазване в световен мащаб, дори и в годината, белязана от пандемия. За да бъде устойчиво възстановяването от COVID-19, трябва да удвоим усилията си за утвърждаване на равнопоставеността на половете.

Сега е моментът да направим повече

Това предизвикателство изисква глобален отговор и трябва да бъде преодоляно сега, когато изграждаме бъдещето след пандемията. Бъдещето, в което искаме децата и внуците ни да израснат в един по-равноправен и по-разнообразен свят, където равните възможности са реалност. Трябва да се справим с първопричините за неравенството на половете и дискриминацията, основана на пола, за да постигнем трайна промяна.

По време на пандемията Европейският съюз и неговите държави членки, както и европейските финансови институции, застанаха до жените и момичетата по света. По линия на "Екип Европа" вече мобилизирахме 46 милиарда евро в подкрепа на над 130 партньорски държави, с акцент върху жените и младежта.

Примери за това са: в Непал помогнахме на един милион момичета и момчета да продължат образованието си като учат с помощта на радиото. В Того подкрепихме създаването на схема за универсален базов доход и назначаването на жени, които да ръководят нови общини. В световен мащаб инициативата Spotlight на ЕС и ООН помогна на 650 000 жени и момичета да избегнат или да се справят с насилие срещу тях, а 880 000 мъже и момчета се обучиха по теми като положителните модели на мъжественост, ненасилственото разрешаване на конфликти и родителството.

Въпреки това, за да посрещнем нарастващите предизвикателства, са необходими по-мащабни и по-ефективни действия. Това е целта на Плана за действие относно равнопоставеността на половете за периода 2021-2025 г. (GAP III). С него се насърчават поемането на ръководна роля и пълноценното участие на жените, момичетата и младите хора в политическия, икономическия, социалния и културния живот, а също познания в областта на мира и сигурността.

Работим за нов подем на човешкото развитие

Този план вече се осъществява с помощта на новия инструмент за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество - Глобална Европа, на стойност 79.5 милиарда евро, който ще подкрепя външната дейност на ЕС през следващите седем години.

Подкрепата за образованието, и по-специално за образованието на момичетата, ще има централна роля. По същия начин, по който подкрепя образованието при извънредни ситуации, по време на пандемията, ЕС работи с партньорските държави, за да ограничат максимално последиците от нея за образованието и благосъстоянието на децата и да се улесни безопасното им завръщане в училищата.

Като "Екип Европа" вече предоставяме повече от половината от глобалната помощ за образование. Също така, ще увеличим финансирането, за да утвърдим равнопоставеността на половете, чрез качествено образование на всички равнища. Нашият съвместен ангажимент за трансформиране на образованието за момичетата и момчетата в 90 държави и територии в размер на 1.7 милиарда евро за Глобалното партньорство за образование от юли 2021 г. е част от това ново начало.

Умножаваме усилията си във всички области - от подкрепа за образованието и икономическите възможности на жените и момичетата до подобряване на техния достъп до услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве. До 2025 г. 85 % от новите външни дейности на ЕС във всички сектори ще допринесат за равнопоставеността на половете и овластяването на жените.

В момента тази инициатива се финализира с партньорските държави въз основа на тесни консултации с организациите на гражданското общество, активистите за правата на жените и младежта.

Трябва да възобновим подема на човешкото развитие и да постигнем целите за устойчиво развитие до 2030 г., без да изоставим нито една жена или момиче.

От решаващо значение е да предприемем правилните действия.

29.11.2021

ПРЕДЛАГАТ СЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА ФИРМИТЕ ПО БУЛСТАТ

Правителството предлага облекчения за фирмите с промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, качени за обществено обсъждане.

Те предвиждат да отпадне таксата за вписване на промени в обстоятелствата за издаване на нова карта за идентификация на регистрираните лица в регистър БУЛСТАТ.

С тях се отменя и необходимостта от събиране на такси и за издаване на оригинал, копие или дубликат на карта за идентификация.

Поради публичността на регистър БУЛСАТ отпада и необходимостта от заплащане на такса за предоставяне на справки по електронен път от информационната система на регистъра, обясняват вносителите от Министерски съвет.

Те допълват, че промените се налагат с оглед привеждането в съответствие с промените в Закона за регистър БУЛСТАТ, отнасящи се до отпадане на  изискване за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица, тъй като информацията за тях е публична и безплатно достъпна, чрез интернет страницата на регистъра, както и отпадане на издаването на карта за удостоверяване на кода на субектите на регистър БУЛСТАТ и замяната ѝ с удостоверение за последно вписани обстоятелства.

Приемането на измененията в Тарифата ще доведе до намаляване на  административната и финансовата тежест върху субектите на специален регистър БУЛСТАТ. Промените ще влязат в сила от 4 януари 2022 г.

29.11.2021

ЩЕ ИМА ЛИ БАЛАНС НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В ЕВРОПА

Над 15 години Европейският съюз търси пътища за хармонизиране на минималните трудови възнаграждения в страните членки, опитвайки се да намери баланс между защитата на работниците, спазването на принципите на конкуренцията и социалната справедливост.

В четвъртък (25 ноември) Европейският парламент даде зелена светлина за започване на преговори със Съвета по директива, която ще гарантира на всички работещи в ЕС справедлива и адекватна минимална работна заплата (МРЗ). Очаква се регулацията да бъде приета през второто полугодие на следващата година.

Намирането на минимално заплащане, което осигурява достоен живот на най-нископлатените членове на обществото, без същевременно да поставя под натиск компаниите и да ги провокира да изнасят работни места към други страни е повод за разгорещени дебати, откакто МРЗ е въведена за първи път в света - в Нова Зеландия в средата на 19-и век.

Постепенно институтът обхваща все повече категории служители и се разширява географски, като в момента е в сила в 21 от 27-те членки на ЕС. Универсална минимална заплата не е предвидена в законодателството на Италия, Дания, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, където заплатите се регулират от колективни трудови договори.

Минималното месечно заплащане в ЕС варира силно - от 332 евро (650 лева) в България до 2202 евро в Люксембург и предвид постепенното задълбочаване на интеграцията и динамиката на цените тази огромна разлика провокира социално недоволство и политическо напрежение в страните и от двата края на доходната скала.

Въпросът за минимална заплата на европейско равнище е сред най-разгорещените в текущия мандат на Европейския парламент. Включващ европейски и национални институции, работодателски организации, експертни и граждански групи, той бе допълнително изострен от тежката икономическа и социална криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19.

Предложението за директивата бе представено от Европейската комисия на 28 октомври 2020 г. и целта е да се гарантира, че "минималните заплати са определени на адекватно равнище и работниците имат достъп до защита, гарантирана от минималната заплата под формата на законна минимална заплата или възнаграждения, определени съгласно колективни трудови договори".

Според чл. 153 от Договора за функционирането на ЕС евентуалното определяне на МРЗ влиза в компетенциите на страните членки и затова планираната директива не залага минимален общоевропейски праг на заплатите, а по-скоро принципи, които да гарантират справедливо и достатъчно възнаграждение на работещите в отделните страни членки.

Референтната стойност, чрез която се оценява адекватността на минималното възнаграждение, е съотношение на МРЗ към средната работна заплата от 50 на сто и съответно 60 на сто от медианната работна заплата.

В БЪЛГАРИЯ представители на КНСБ предлагат минималната заплата да се повиши до 764 лева от 1 януари 2022 година, чрез което страната ни ще изпълни референтната стойност, преминавайки съотношението от 50 на сто от средната заплата.

Сред страните членки на ЕС освен в размера съществени различия има и в режима на договаряне, определяне и обхват на МРЗ.

ГОЛЕМИТЕ ИКОНОМИКИ

ГЕРМАНИЯ е сред страните, които сравнително неотдавна приложиха единен минимум на заплатите - от началото на 2015 година. Единното минимално заплащане бе въведено след продължителни дискусии, които превзеха голяма част от кампанията преди парламентарните избори в страната от 2013 г.

То бе основно предизборно обещание на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), като бе подкрепяно и от "Зелените" и "Левите". Противниците на мярката, най-вече от консервативното и дясното политическо пространство, се опасяваха от загуба на работни места и щети за бизнеса заради нарастване на разходите на компаниите и изкривяване на конкуренцията - притеснения, които все пак не се оправдаха. Единната ставка замени колективното договаряне по сектори, но въпреки това германските синдикати продължават да играят важна роля и периодично преговарят и сключват споразумения с работодателите в отделни браншове за по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд.

Определянето на размера на МРЗ бе поверено на независима комисия, която при решенията си трябва да балансира между защита на работниците, гарантиране на справедливата конкуренция и заетостта, без намеса по политически съображения. При въвеждането на минималната заплата тя е 8,50 евро на час и постепенно нараства, като от 1 януари 2022 г. според плановете на комисията трябваше да стане 9,82 евро на час, а от юли догодина - 10,45 евро на час.

Коалиционното споразумение на "светофарната коалиция", постигнато миналата седмица, заложи на минимална ставка от 12 евро на час, намесвайки се по този начин в сферата на дейност на комисията в изпълнение на предизборни обещания. Коалиционните партньори от ГСДП, "Зелените" и Свободната демократическа партия (СДП) все пак са категорични, че става дума за еднократно повишение на политическо ниво и те не възнамеряват в бъдеще отново да вземат решение по въпроса, връщайки го в компетенцията на специалната комисия. След увеличението месечната МРЗ в Германия ще премине прага от 2000 евро за заетите на пълно работно време.

Минималната работна заплата във ФРАНЦИЯ е сред най-високите в ЕС, тя е гарантирана от закона и работодателите подлежат на наказателни санкции, ако не спазват изискванията за размера й. Вдигането на минималната работна заплата се основава на критерии като индексация спрямо развитието на националния индекс на потребителските цени и цялостно развитие на заплатите в страната. Преоценка на МРЗ се прави на 1 януари всяка година.

Тя се отнася за всички видове възнаграждения на служителите от частния сектор, независимо дали става дума за работно време (почасово или месечно), за производителността, поставената задача или комисиони, като се прилага в континентална Франция и отвъдморските територии.

През 2021 година месечният брутен размер на минималната заплата във Франция е 1589,47 евро или 1258 евро нето на основата на заложената в закона 35-часова работна седмица, или 10,48 евро бруто на час. Годишната минимална заплата се равнява на 19 073 евро бруто или 15 084 евро нето.

Всяка година на 1 януари правителството прави преоценка на месечната междупрофесионална заплата в съответствие с Кодекса на труда, като особено важен критерий е инфлационният натиск върху 20-те процента от домакинствата, които имат най-ниски доходи.

На 28 септември 2021 година ИСПАНИЯ обяви увеличение на минималната заплата до 965 евро. С този размер, който влезе в сила със задна дата от 1 септември 2021 година, Испания се доближи до други водещи страни в Европа и следващата цел е през 2023 година да постигне 60 процента от средната заплата в страната, която бе 2064,37 евро месечно през второто тримесечие на 2021 година.

Властите в Мадрид поеха по този път през 2019 година с рязко вдигане на МРЗ - с 22,3 процента до 900 евро. През 2020 и 2021 размерът й се установи на 950 евро, към които бяха прибавени допълнителни 15 евро през септември. Въпреки увеличението страната не се изкачи в класацията на страните с най-висока минимална заплата и запази седмата си позиция.

Календарът за следващо увеличение на минималната заплата в Испания показва различните позиции между ведомствата на изпълнителната власт. Докато министерство на труда, начело с Йоланда Диас, залага на ново повишаване още през януари, то други учреждения са по-сдържани и оставят вратата отворена за подобна стъпка по-късно през 2022 година.

Минималният праг от 965 евро по изключение бе съгласуван само със синдикатите без участието на работодателските организации, след като МРЗ бе замразена заради икономическия шок, предизвикан от пандемията.

Правителството все още не е инициирало дебат и синдикатите не са поканени на масата на преговорите за очакваното ново увеличение догодина. Министерството на труда очаква дискусиите да започнат през декември.

ИТАЛИЯ е една от шестте членки на ЕС, които нямат единна минимална заплата, макар че през последната година все повече се обсъжда определянето на минимално равнище да се повери на закона, а не само на колективното договаряне, както е в момента. Има много предложения за регулиране на МРЗ на Апенинския полуостров, но досега никое от тях не е прието, нито е получило одобрението на социалните партньори.

В Италия има единни минимални пенсии, докато нивото на минималните заплати се договаря по сектори. Според данните на Националния съвет по икономика и труд в момента действат 888 национални колективни договора.

Поради липсата на закон за минималната заплата в Италия всичко се основава на колективното договаряне, при което синдикатите имат огромна власт, особено тези с по-голям брой членове. В Италия обаче не е задължително колективният трудов договор да се прилага в индивидуалните трудови договори и не се изисква съгласието на синдикатите, така че всяка компания може да направи едностранен избор.

По този начин част от заетите лица рискуват да останат без защитата на колективен договор.
Минималните възнаграждения в някои сектори са: туризъм - 7,48 евро на час; текстилна промишленост - 7,09 евро на час; социални услуги - 6,68 евро на час.

Италия има проблем и с феномена "работещи бедни", чиито доходи са под съответния праг за относителна бедност, тъй като са на непълно работно време, макар да са редовно наети. Според последния доклад "Вътрешна бедност в ЕС" в Италия 11,7 процента от служителите получават заплата, която е под договорените минимуми.

По тази причина някои политически сили още преди европейското предложение настояваха за въвеждането на минимална заплата на национално равнище. Целта е да се преодолее схемата на колективните договори и да се регулира минималният праг при споразумения между частни лица.

Интересен институт в Италия е "гражданският доход", който бе въведен през 2019 година. Той представлява икономическа подкрепа за допълване на семейните доходи, която се свързва с реинтегрирането в трудовия пазар и социалното приобщаване. Получателите на този доход подписват споразумения, ангажиращи ги да започнат работа при първа възможност и да се приобщят към социалните процеси.

В проектобюджета за 2022 година италианското правителство въведе някои изменения при гражданския доход. От 1 януари 2022 година той ще се понижава с 5 евро месечно, започвайки от първия отказ на предложение за работа. Правото на получаването му се губи след отхвърляне на две предложения за работа (в момента ограничението е три).

СКАНДИНАВСКИЯТ ИЗБОР

Скандинавските страни се обособяват като характерна група не само с това, че са в горния край на скалата на доходите в ЕС, но най-вече със специфичната структура на трудовата си регулация. В членките на ЕС от тази група няма законоустановена единна МРЗ, а се разчита на договаряне между социалните партньори. От тези държави идва и най-силната съпротива срещу предлаганата от Брюксел директива, най-вече заради опасения от политическа намеса във въпрос, който в скандинавските общества се приема за социален и трудов и се оценява, че това би навредило на автономността на социалните партньори.

Моделът, по който са изградени трудовите пазари на ШВЕЦИЯ и ДАНИЯ, се характеризира с голям обхват на колективните трудови договори, високи заплати и високи нива на членство в профсъюзи и работодателски организации. Степента на синдикализация в тази група страни е сред най-високата в света - в Дания тя достига 67 процента, в Швеция - 66 процента, а във Финландия - 65 процента.

Предлага се съпротивата на тези страни да бъде преодоляна чрез включване в директивата на "опция за договаряне чрез социални партньори", която ще позволи на държавите членки да не транспонират общите изисквания, ако отговарят на три изисквания: нямат система на задължителна единна МРЗ или система, обявяваща колективните споразумения за генерално обвързващи; защитата на минималните доходи се извършва изключително чрез колективно договаряне между автономни социални партньори; и ако прилагането на тази опция се поиска съвместно от социалните партньори както в частния, така и в държавния сектор.

ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Източноевропейските членките на ЕС поначало са пъстра група, с големи различия помежду си, макар като цяло да са в дъното на класацията по размер на МРЗ. Те обаче са и страните с най-силен растеж на показателя - тенденция, най-отчетлива в Балтийските страни, които се радват не само на едни от най-бурните темпове на икономически растеж в света през последните 30 години, но и на стабилно възстановяване от шока на коронакризата.

ЛИТВА от 1 януари догодина ще достигне минимална заплата от 730 евро спрямо едва 238 евро през 2010 година - според министерството на социалната сигурност и труда повишението с 88 евро спрямо текущата година е сред най-големите за последното десетилетие. Съгласно местното трудово законодателство минимумът може да се плаща само за неквалифициран труд. Социалните партньори в ЕСТОНИЯ миналия месец договориха увеличаване на минималното възнаграждение до 654 евро догодина или 3,68 евро на час, което се равнява на 39,5 процента от основната заплата, по изчисления на естонската централна банка за 2022 година, след като миналата година МРЗ бе замразена заради коронакризата. За 2023 г. се очаква съотношението спрямо средната заплата да нарасне до 40 процента, колкото бе и в годината преди пандемията.

ЛАТВИЯ през 2021 г. повиши минималната си заплата до 500 евро, след като тя бе на ниво 430 евро от 2018 година. Същевременно страната подпомага гражданите си с най-ниски доходи чрез необлагаем минимум, който от 300 евро тази година ще се повиши до 350 евро през първото полугодие на 2022-а и 500 евро през втората половина на годината, изравнявайки се на практика с размера на минималната заплата.

В региона КИПЪР е единствената държава без фиксиран единен размер на минимално заплащане. Вместо това всяка година се договарят минимални възнаграждения в девет сектора, в които синдикализацията и обхватът на колективните договори са слаби - продавачи, канцеларски сътрудници, помощен медицински персонал, помощен персонал (например детегледачки) в яслите, детските градини и основните училища, охранители, болногледачи и чистачи. За охранителите и чистачите минималната ставка е фиксирана почасово, а за останалите категории - на месечна основа. За най-нископлатените категории се формира минимално заплащане от около 870 евро месечно.

29.11.2021

КАКВИ СУМИ МОГАТ ДА ВИ ВЪРНАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ

До края на декември искаме облекчения за деца чрез работодател

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец).

Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв. Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания.

Те са подробно описани в сайта на НАП, а през следващата седмица предстои да бъде публикувана повече информация и във Фейсбук страницата на ведомството. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г.

Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл: infocenter@nra.bg.

29.11.2021

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, АКО СЕ ОСИГУРЯВАТЕ ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ

Пенсионните  дружества  са задължени да  изпращат  на хартия  извлечение  по  индивидуалната  партида  на  клиентите  си  веднъж годишно –  до края на месец май.

При подаване на заявление потребителят може да се откаже  от  хартиения  вариант  на  извлечението  по  индивидуалната  му  партида  и да получава същата в електронен вариант.

Това се посочва в приетата от Комисията за финансов надзор (КФН) актуализирана Програма за защита на потребителите на небанковия финансов сектор за периода 2021 - 2024 г.

Осигурените лица могат да проверяват личната си  партида  и  чрез  интернет  страницата  на  съответните  пенсионни  фондове,  след получаване  на  индивидуален  код. 

Клиентите  имат  право  да  изискват  и  допълнителни извлечения. Някои  пенсионни  дружества  са  разработили  процедури  в  случаи  на оспорване  на  верността  на  данните  в  извлечението  по  индивидуалната  партида  на клиента.

В  областта  на  пенсионното  осигуряване  защитата  на  клиентските  активи  е осигурена  чрез  разделянето  на  активите  на  пенсионното  дружество  от  активите  на управляваните  от  него  фондове.

Допълнителна  гаранция  за  потребителите  е задължението пенсионното дружество да има договор с банка попечител.

Съгласно  Кодекса  за  социално  осигуряване,  попечителските  съвети  на пенсионноосигурителните  дружества  са  задължени  да  разгледат  и  отговорят  на жалбоподателите  в  писмена  форма  в  срок  до  2  месеца  от  датата  на  получаване  на жалбата.

Пенсионноосигурителните  дружества  (ПОД)  поддържат  актуални  интернет страници, на които потребителят може да се информира за интересуващия го пенсионен фонд  и  да  получи  друга  информация  във  връзка  с  допълнителното  пенсионно осигуряване.  Правилниците  за  устройството  и  дейността  на  управляваните  от пенсионните дружества фондове са публикувани и на интернет страницата на КФН. 

С  измененията  в  КСО  и  с  приемане  на  НАРЕДБА  №  61  за изискванията към рекламните и писмените информационни материали и страниците в интернет на пенсионноосигурителните дружества  се въведе изискване за информиране на  осигурените  лица  чрез  рекламните  и  информационни  материали  за  фондовете  за допълнително пенсионно осигуряване, така че при управлението на активите на фонда не  се  гарантира  положителна  доходност,  но  се  запазват  в  пълен  размер  внесените  по индивидуалните партиди средства в универсален пенсионен фонд (УПФ).

С измененията на КСО се създадоха два нови фонда: фонд за изплащане на пожизнени пенсии и фонд за разсрочени плащания. За пенсионноосигурителните дружества се създаде задължение да  заделят  резерв  за  гарантиране  на  брутния  резерв  на  вноските  в  УПФ.  Създаде  се възможност осигуреното лице, което e придобило право на пенсия от УПФ, еднократно да  промени  участието  си  и  да  прехвърли  натрупаните  средства  по  индивидуалната  си партида или сумата допълнена от резерв за гарантиране на брутния резерв на вноските в УПФ,  което  от  двете  суми  е  по-голямо,  в  друг  съответен  фонд,  управляван  от  друго пенсионноосигурително дружество.

Осигуреното  лице в професионален пенсионен фонд  (ППФ), което  не е придобило или  упражнило  правото  си  на  ранно  пенсиониране,  може  при  отпускане  на  пенсия  за осигурителен стаж и възраст по част първа от КСО или при навършване на възрастта по чл.  68, ал.  3  да  получи  еднократно  или  разсрочено  натрупаните  средства  по индивидуалната партида или да ги прехвърли в УПФ или в ДПФ. 

Пенсионните  дружества  изчисляват  ежедневно  и  публикуват  информация  за стойността на един дял на съответните пенсионни фондове.  Данните за стойността на дяловете на всички пенсионни фондове се оповестяват на интернет страницата на КФН.

На  страниците  на  дружествата  на  тримесечие  се  публикуват  и  портфейлите  им.  На страницата на КФН се оповестяват годишните одитирани финансови отчети на ПОД.

26.11.2021

КАКВИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ МОЖЕМ ДА ПОЛУЧИМ ДО НОВА ГОДИНА?

България за пръв път е в пандемична вълна без локдаун, поради което икономическите последици на пандемията минаха леко на заден план. Въпреки това правителството продължава да разпределя милиони под формата на помощи за засегнати служители, фирми и родители. Паралелно с това тече кандидатстване и за допълнителната подкрепа от 300 лв., с която служебният кабинет се опитва да потуши пожара на поскъпналите енергоносители. Какви финансови помощи са налични за хората на прага на втората пандемична зима обобщаваме от Консултантски център – Берковица.

Запази ме+

От 11 ноември отново е отворена мярката, по която се изплащат компенсации за работници/служители в принудителен неплатен отпуск заради временни ограничения. Те имат право да получат 75% от осигурителния си доход за юли. Тази подкрепа вече се полага и на самоосигуряващите се лица, чиято дейност е спряна заради извънредната обстановка – една категория, която в началото на пандемията беше изключена от почти всички мерки.

Трябва да се има предвид, че тази помощ се полага само за 90 работни дни тази година. Последното издание на мярката покрива неплатен отпуск, ползван между 7 септември и 31 декември. Кандидатстването вече е само онлайн, а компенсациите се изплащат от НОИ. Осигуреното финансиране е 100 млн. лв., а очакваният обхват – 60 000 работници, служители и самоосигуряващи се. Всичко за схемата, вижте на страницата на Агенцията по заетостта.

Помощи за родители

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

В случай, че дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния ѝ размер. Ако ограниченията са за срок от 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете размерът на помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 487,50 лв. При въведени ограничения до 5 работни дни от месеца за семейства с едно дете размерът на помощта е 162,50 лв., а за семейства с две деца – 243,75 лв.

При тази помощ има някои условия. Средният доход на човек в семейството трябва да е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че, за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.

Кандидатстването за тази подкрепа се прави най-късно до края на месеца, следващ този, за който са въведени ограничения. Тъй като училищата масово затвориха през октомври, то засегнатите родители трябва да имат предвид, че могат да искат компенсации до края на месец ноември. За ноемврийските дни, разбира се, срокът за кандидатстване ще бъде до края на годината.

До момента от тази помощ са се възползвали 53 294 семейства, като тя действа малко повече от година – въведоха я след няколко неуспешни опита през септември 2020 г. За тази година бюджетът на мярката е 103 млн. лв.

Всичко за тази мярка, вижте на страницата на Агенцията за социално подпомагане.

300 лева за отопление

Тези дни започна приемът на документи за новата помощ за отопление, която ще се дава на хора, които с малко са изпуснали класическото енергийно подпомагане.

Право да я получат ще имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон, поради превишение на определения диференциран доход с до 30 лева или поради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни в дирекциите "Бюро по труда". За тях отпускането на помощта ще стане служебно и те няма нужда да подават отново документи.

От тази подкрепа ще могат да се възползват и хората, които отговарят на същите критерии, но не са подали документи в определения за това краен срок 31 октомври 2021 г. Диференцираният доход се определя според вида на семейството/домакинството и е описан в наредбата за целевата помощ за отопление.

Заявленията за тази помощ се подаваха до 23 ноември, като е възможно това да стане и онлайн. В заявлението се декларират доходите от април до септември, като към него трябва да бъдат приложени и служебни бележки за дохода. Препоръчително е кандидатите да посочат банкова сметка, тъй като сумата ще се изплати еднократно през декември. От 09.12.2021 г. до 23.12.2021 г. в пощенските станции на „Български пощи“ ЕАД ще се изплаща еднократна финансова помощ за отопление на лица и семейства от уязвими групи.

За тази мярка правителството отдели 15 млн. лв., като се очаква с тези средства да бъдат подпомогнати 50 000 домакинства. Всичко за помощта, вижте на страницата на Агенцията за социално подпомагане.

26.11.2021

ТРЕТАТА ДОЗА ВАКСИНА ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ПЪТУВАНЕ В ЕС

Европейската комисия обяви нови правила за пътуване между държавите в ЕС, според които третата доза ваксина скоро ще стане задължителна, за да важат зелените сертификати. За целта се удължава от 6 на 9 месеца срокът на досегашните сертификати, за да се даде възможност на държавите да осигурят през следващите три месеца бустерна доза на вече ваксинираните. След поставянето ѝ новият сертификат няма да има срок, но Брюксел си запази правото да го въведе, щом се получат научни данни, че ефективността на ваксината спада и след третата доза.

Гражданите без ваксинация ще трябва да си правят тест непосредствено преди отпътуването и след пристигането, като ще бъдат поставяни под карантина независимо от резултата, ако идват от държави в тъмночервената зона. Досега в ЕС са издадени над 650 млн. сертификата.

В седмиците преди Коледа Европа е в сблъсък с нова пандемична вълна и опитите на всяка страна да ограничат разпространението на заразата построиха цяла Вавилонска кула от мерки, които се различават не само от страна на страна, но и по границата, и във вътрешността на голяма част от държавите. На практика, в момента на много места действат 3 различни режима от изисквания, като в следващите дни се очаква повсеместно затягане на ограниченията. Мерките са различни, но посоката е една –затягане на обръча около неваксинираните и включване на бустерната доза в сертификатите.

По чуждите граници

За пътуване до повечето страни в Европа все още е достатъчен зелен сертификат за завършен курс за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. В следващите дни обаче това може да се промени, тъй като нови и нови държави въвеждат по-строги ограничения. И към момента пък някои страни имат допълнителни изисквания за пристигащи от България.

Франция от един месец е поставила страната ни под наблюдение и изисква от тези, които не са ваксинирани или преболедували, да разполагат с тест, направен до 24 часа преди отпътуването, а не както е обичайно – до 72 или 48 часа по-рано. От 15 декември страната въвежда и допълнително условие за ваксинираните с "Янсен" хора на 65 и повече години – те трябва да имат бустерна доза, за да получат валиден Covid сертификат.

От един месец България е рисков регион и за Германия, която изисква карантина от хората без ваксинация/преболедуване (с право на отмяна).

Австрия блокира туристическите пътувания поне до 13 декември, тъй като е в пълен локдаун. Италия, Испания и Португалия за момента приемат с обичайните три варианта – преболедуване, ваксинация или отрицателен тест. В Италия обаче предстои списъкът от държави да се преразгледа на 15 декември.

Съвсем различна система има Великобритания, която изисква дори ваксинираните да имат резервиран тест при частна фирма, който трябва да бъде направен до края на втория ден от пристигането. За хора без завършен курс на ваксинация тестовете са три – един в рамките на 72 часа преди пристигането и още два PCR теста на втория и на осмия ден след пристигането.

26.11.2021

ПОВИШАВАНЕТО НА ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ Е НАШ НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ

„Подобряването на финансовото благосъстояние на българските граждани чрез повишаване на финансовата грамотност е наш национален приоритет“. С тези думи заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър откри Годишната среща за финансова грамотност в рамките на Съвместен проект на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Министерството на финансите на Нидерландия в областта на финансовата грамотност.

По него България е страна участник. Страната ни е съдомакин на събитието заедно с ОИСР и Министерството на финансите на Нидерландия, което се проведе онлайн под надслов „Потребителски финанси и финансова грамотност в дигиталната ера – възможности и предизвикателства пред Югоизточна Европа“. В приветствието си заместник-министър Бийчър е посочила, че бързото развитие на технологиите и дигитализацията, както и пандемията, са променили живота ни и начина, по който възприемаме света. „Потребителите днес имат неограничен отдалечен достъп до финансови услуги и тези възможности имат и своите предизвикателства, които включват и необходимостта от по-добро адресиране на рисковете в дигиталната среда. Дигитализацията и образованието трябва да вървят ръка за ръка, което ще ни позволи да бъдем по-гъвкави“, е отбелязала тя. Благодарение на всички ангажирани страни Националната стратегия за финансова грамотност и Планът за действие към нея (2021-2025) е приет от Министерския съвет в началото на тази година. „Знаем, че пред нас стои най-трудната и отговорна задача – ефективното прилагане на Стратегията и мерките в Плана“, е коментирала заместник-министър Бийчър.

Събитието е било открито и от Флор-Ан Меси, изпълняваща длъжността заместник-директор на дирекция „Финансови и корпоративни въпроси“ към ОИСР и Изпълнителен секретар на Международната мрежа за финансово образование към ОИСР (OECD/INFE). „Цифровизацията води до бърза промяна, която може да наречем революция. Необходимо е да използваме цифровизацията и каналите за цифрово разпространение като инструменти в подкрепа на множество взаимно допълващи се цели и да направим финансовото образование по-ефективно, гъвкаво и адаптирано към нуждите на гражданите“, е отбелязала тя.

Съвместният проект на ОИСР и Министерството на финансите на Нидерландия в областта на финансовата грамотност цели предоставяне на техническа подкрепа за разработване и реализиране на адаптирани към специфичните нужди на участващите страни ефективни инициативи в сферата на финансовото образование и грамотност. Другата цел е да насърчи споделянето на знания и добри практики между бенефициентите. България участва в проекта с още шест страни – Румъния, Хърватия, Република Северна Македония, Черна гора, Молдова и Грузия, а координатор на проекта за страната ни е Министерството на финансите, към което е сформирана Междуведомствена работна група. В нея са включени представители на правителствени институции, надзорни органи и неправителствени организации, които отговарят за подготовката и изпълнението на националната стратегия в областта.

26.11.2021

КАКВО РЕШИХА ЗА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, МАЙЧИНСТВОТО И ПЕНСИИТЕ ДОГОДИНА

Чрез бюджета за 2022 година трябва да се гарантира, че пенсионерите от 1 януари догодина няма да получават по-ниска пенсия от тази, която получават в момента. Минималната заплата занапред ще се определя като процент от средната, а обезщетението за майчинство през втората година за 2022 г. ще е колкото минималната заплата. Около това се обединиха партиите, които обсъждат мерки в областта на труда и социалната политика.

Водещият на дискусията Асен Василев обобщава предложенията на всички участници в дискусията.

От 25 декември влизат важни промени в пенсионната система - процентът на година осигурителен стаж, без т. нар. превръщане, се увеличава от 1,2 на 1,35. С това пенсиите ще се увеличат, но вероятно догодина ще отпадне добавката от 120 лева. Трябва да се гарантира, че няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от тази, която получава в момента, смятат всички партии. Всички пенсии ще си следват и индексацията по швейцарското правило.

Партиите предлагат в срок от шест месеца да се направи пълен анализ на пенсионната система с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм на актуализация, който е устойчив във времето. Отново бяха обсъдени предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход за 2018 г., както и актуализация на всеки пет години, която иска ИТН.

Минималната работна заплата трябва да е процент от средната, съобразено с европейската директива, като в директивата е заложено минималното възнаграждение да е 50 процента от средното. Според партиите това е трудно постижимо от 2022 г., но целта е до края на мандата да бъде постигнато. Ще се разработи и механизъм за определянето й, като в разработването ще участват държава, синдикати и работодатели.

Максималният осигурителен доход ще бъде увеличен, таван трябва да има, но максималният осигурителен доход ще се определя като коефициент към средната работна заплата, решиха партиите. Обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата след консултация със социалните партньори, предлагат още политическите сили.

Ще се направи законодателно уреждане на дистанционната работа.

Майчинството през 2022 г. за втората година да е колкото минималното възнаграждение, искат партиите. Дискусия се появи дали и работещите майки да получават същата сума втората година като неработещите, като тезата на представителите на "Демократична България" е, че парите трябва да са еднакви и за работещите, и за неработещите, тъй като голяма част от децата в яслена възраст на работещите майки от големите градове, не могат да попаднат нито в държавна, нито в частна ясла и родителите плащат над 700 лева месечно за грижа за децата.

Партиите се обединиха и по темата държавните детски ясли и детски градини да бъдат безплатни за децата. Ще има ваучерна система за подпомагане на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре. Предвижда се и разширяване на възможността за алтернативна грижа за децата, когато има квалифицирани специалисти за грижа, тъй като в момента има проблем с липсата на места за построяване на детски градини.

Фокусът на финансовия ресурс трябва да е към разширяване на местата. Елисавета Белобрадова от "Демократична България" посочи, че в момента майките планират така раждането на второ дете, че то да може да ползва предимството от първото при кандидатстването за детска градина. Тя предупреди, че дори се стига до цезарово сечение месец по-рано, за да се вмъкнат децата в класирането, което дава предимство.

От ИТН поискаха мерките за детските градини да бъдат в контекста на регионалната политика, да няма съсредоточаване на семейства с деца само в София.

Ще се разшири и обхватът на енергийно подпомаганите, ще се дефинира енергийна бедност. Очаква се да се въведе и възможност за разсрочено плащане на сметки. Ще се дава и една минимална работна заплата за самостоятелно наети в области с невъзможност за работа поради ограничителни ковид мерки. Антиковид мерките в помощ на работодателите ще продължат и догодина.

26.11.2021

ПУСКАТ ЕВТИНИ КРЕДИТИ ЗА ФИРМИ НА СЕЛО

Фонд на фондовете сключи договор с Първа инвестиционна банка (Fibank) за управлението на финансов инструмент „Финансиране в селските райони“.

Средствата са осигурени от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР), чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и са в размер на 38 млн. лева. Очаква се към публичния ресурс избраната от Фонда на фондовете финансова институция да добави още толкова частен капитал, с което общата сума на заемите да надхвърли 70 млн. лева.

Инструментът е насочен към земеделски производители и малки и средни предприятия, развиващи бизнес в селските райони, които ще имат възможност да се възползват от финансиране по инструмента до 31 декември 2023 г.

Кредитите ще се предоставят за земеделски и неземеделски дейности в селските райони за повишаване конкурентоспособността на селскостопанския сектор, както и за насърчаване на социалното приобщаване и подкрепата за устойчиво развитие на земеделските стопанства.

Инструментът ще обхване както нови самостоятелни инвестиции, така и кредити за съфинансиране на проекти, подкрепени с безвъзмездни средства със следните характеристики на финансирането:

 • нисколихвени кредити в евро или лева при облекчени условия за инвестиционни цели и за оборотни средства, които допълват инвестицията и са свързани с нея;
 • размер на кредитите за инвестиция до 2 млн. лева. Допълващо оборотно финансиране до по-високата от следните стойности: 30% от общата инвестиция към съответния краен получател или 391 166 лева, при спазване на изискванията и ограниченията за държавна помощ;
 • срок на погасяване до 10 години;
 • ниски лихви на финансирането, като върху средствата от ПРСР няма да се начислява лихва и такса управление;
 • ниско изискване за самоучастие на краен получател.

След подписването, предстои структурирането на продукта по инструмент „Финансиране в селските райони“ от страна на Първа инвестиционна банка и старт на активното му предлагане към крайни получатели.

25.11.2021

ВИЖТЕ КАК ДА ПРЕСМЕТНЕТЕ КОЛКО ПОЛУЧАВАТЕ ЗА ЧАС ТРУД

Каква е пълната цена на един отработен час или месец? Фишовете, които работниците получават в края на месеца, най-често посочват нетната заплата, а в счетоводните си книги работодателите включват и своята част от осигуровките, които формират общите разходи за труд.

Извън тях обаче върху крайната заплата на наетите и действителните пълни разходи за труд играят роля и други фактори – болнични, извънредни смени, ваучери за храна. Именно тези фактори добавя към сметката новият калкулатор на реалната заплата и реалните разходи за труд, изработен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и достъпен на уебсайта http://cenanarabotnika.org/.

Калкулаторът е разработен в контекста на международна инициатива, изпълнявана от ИПИ заедно с неправителствени организации от Словакия (INESS), Чехия (Liberalni Institute) и Полша (FOR), с общ подход и методология, която отразява особеностите на местното трудово законодателство и регулации. Изработката е подкрепена от Фондация за свободата „Фридрих Науман“, съобщават от Института за пазарна икономика.

Изчисленията на „Цена на работника“ вземат предвид всички очаквани фактори на брутната заплата и разходите на работодателя – пенсионните, здравните и другите социални осигуровки, както и данъците върху дохода. Към тях се добавят още няколко фактора, които касаят най-вече отработеното време – нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на официални празници, за които се прилагат множители към основната почасова ставка на заплащане.

Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на служителите си, както и ползваните болнични и допълнителните дни платен отпуск извън предвидените от трудовото законодателство. Взети са предвид и случаите, когато служителите получават ваучери за храна – честа практика за допълване на дохода, която остава извън обхвата на облагането. На този етап изчисленията са валидни само за трета категория труд, в която влизат повечето работещи в България.

От особено значение тук е разликата между крайната цена на отработен час и обявената почасова заплата – само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна.

Защо е полезен този калкулатор?

На първо място, той внася яснота за общите разходи за труд и така дава възможност за реална преценка на цената на наетата работна сила. Също така, активирането на калкулатора в началото на мандата на едно правителство лесно ще покаже в каква посока са неговите политики – при всяка промяна, която увеличава цената на наемане, ще светне „червената лампа“ за всички наблюдатели.

Яснотата за пълната цена на  трудa ще спомогне и за формиране на мнение в дискусиите   по приемане на държавния бюджет, но и при всяка законодателна инициатива, свързана с трудовото или осигурителното законодателство. Калкулаторът ще е от полза и за незабавна оценка на ефекта от предложенията за регулаторни промени на синдикати и работодателски организации.

25.11.2021

ПОМОЩТА ЗА ОТОПЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩА В ПОЩЕНСКИТЕ СТАНЦИИ

От 09.12.2021 г. до 23.12.2021 г. в пощенските станции на „Български пощи“ ЕАД ще се изплаща еднократна финансова помощ за отопление на лица и семейства от уязвими групи.

Средствата се изплащат за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка.

Правоимащите лица могат да получат помощта в пощенските станции само в този период на настоящата година. Получаването й не може да бъде отложено за 2022 г.

25.11.2021

ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА "БАЗАР НА ПРОФЕСИИТЕ" ЩЕ ПРЕДСТАВИ 30 ПРОФЕСИИ С БЪДЕЩЕ ОТ 15 ВОДЕЩИ КОМПАНИИ

Осмото издание на "Базар на професиите" ще се състои на 26 и 27 ноември. За втора поредна година емблематичното събитие за кариерно ориентиране, организирано от Българската мрежа на глобалния договор на ООН, ще се състои онлайн. 15 са компаниите, които приеха предизвикателството да представят увлекателно ключови за тях и за бъдещето професии, съобщиха организаторите.

Събитието ще затвърди позицията си на най-голямото изложение за кариерно ориентиране и ще даде възможност на деца и младежи между 10 и 18 години, на техните родители и учители от цялата страна, да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. "Базар на професиите" ще включва срещи с експерти, гостуващи в студио, калейдоскоп от видео разходки в компаниите участници и дискусионни панели за бъдещето на професиите, с участието на утвърдени специалисти. Интервютата и дискусиите ще бъдат водени от младите журналисти от TeenStation.

Сред палитрата от професии в програмата е предвидена и своеобразна "родителска среща". Тя ще бъде посветена на "Кариерна подкрепа на ученици - как и кога да помагаме без да пречим?", с участието на Гергана Раковска от Фондация на бизнеса за образованието.

Все по-значими за всяка сфера от икономиката и живота ни са професиите в информационните технологии. Професиите специалист по киберсигурност, бизнес интелиджънс, облачен инженер и разработчик на видеоигри ще бъдат представени в дискусия между експерти. Програмисти, които се занимават с виртуална реалност и роботика, ще сравнят своите професионални знания и умения, очертавайки път за всеки, който иска да се посвети на професията.

Сред най-очакваните срещи е тази с професията комуникатор на науката, както и с професии в сферата на минната индустрия и енергетиката - специалист по енергийна ефективност и инженер по автоматизация.

Младежите ще се запознаят и с професионалистите, които изследват и се грижат за земята - геолог и еколог, ще разберат и защо ролята на енергийния мениджър е ключова за функционирането на всеки магазин. Нужните на всеки експерт специалисти по маркетинг, продажби, стоково снабдяване и аквизитьори, ще заемат полагащото им се централно място със специален панел.

В панела "От хората за хората" е предвидена среща с онези важни специалисти, чиито професии са от първостепенно значение за живота ни, но не винаги са в светлината на прожекторите. Фармацевт, учител и специалист по доброволчество и дарителство ще споделят предизвикателствата и удовлетворението от работата си. Младежите ще надникнат зад създаването на новини и ще могат да зададат въпросите си към журналисти. Творческите професии, като актьор, писател и косплейър, също имат място в "Базар на професиите".

За първи път в рамките на събитието ще има и разговор за предприемачеството. В панелната дискусия "Бъдещето принадлежи на предприемчивите" Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, ще представи какво е да си предприемач.

25.11.2021

ЗАПОР НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ: КОИ ДОХОДИ СА СПАСЕНИ ОТ ЗАПОР?

Този въпрос вълнува все повече хора, особено в условията на криза.

Заплатите до 840 лв. реално вече не могат да бъдат запорирани заради дългове и хората ще ги взимат в пълния им размер. Причината за това е увеличението на минималната заплата на 650 лв. от 1 януари 2021 г.

Според Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), при принудителното събиране на просрочени заеми и на неплатени сметки за телефон, парно и т. н., от трудовите доходи на длъжника и от получавана от него пенсия, на месец кредиторите трябва да му оставят сума, равна на минималната заплата. Длъжникът трябва да разполага с минимална заплата след платени данъци и осигуровки, гласи ГПК. При заплата от 840 лв. след удържане на данъци и осигуровки длъжникът трябва да получи 651,82 лв., т. е. кредиторите вече може да му вземат само 1,82 лв.

Пенсиите до 650 лв. също няма да бъдат запорирани, се посочва в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Кредиторите не могат да пипнат и по-ниските заплати и пенсии. Ако доходите се изплащат по банкова сметка, банките трябва да разрешат на длъжника да изтегли до минималната заплата (650 лв.) за месец.

Ако месечният доход на длъжника, след плащане на данъци и осигуровки, е между минималната заплата и двукратния ѝ размер (от 650 лв. до 1300 лв.), събирачите на дългове може да взимат 1/3 от доходите му, ако е без деца, и 1/4, ако е с деца, които издържа. Ако след плащането на налози длъжникът взима между двукратния размер на минималната заплата и четирикратния ѝ размер (от 1300 лв. до 2600 лв.), кредиторите могат да приберат 1/2 от доходите му, ако е без деца, и 1/3, ако е с деца.

Ако месечното възнаграждение на длъжника след плащане на налози е над четирикратния размер на минималната заплата (над 2600 лв.), кредиторите може да вземат горницата над двукратния размер на минималната заплата (1300 лв.), ако е без деца, и горницата над два пъти и половина размера на минималната заплата (1625 лв.), ако е с деца, които издържа.

От длъжника не може да бъдат взети и някои лични вещи. Сред тях са посочени "учебните пособия, включително книгите и музикалните инструменти, използването на които е необходимо при общото и професионалното обучение на длъжника и членовете на неговото семейство". Това означава, че ако детето учи дистанционно, не могат да вземат семейния лаптоп, който то използва.

Какво още не могат да ни вземат?

Събирачите на дългове не могат да вземат хладилника, готварската печка и пералнята на длъжника. Списъкът на личните вещи, срещу които не може да бъде насочено принудително изпълнение заради дългове, е определен от Министерски съвет.

Сред тях са употребяваните обувки и бельо, малко дрехи, по един креват за всеки член от семейството, един двукрилен гардероб, кухненски бюфет, маси и столове, обикновените домашни и кухненски прибори и съдове, един телефонен апарат и едно радио.

Най-често частните съдебни изпълнители взимат телевизори, мобилни телефони и бижута на длъжниците. Тези вещи не са защитени от закона, а и най-лесно могат да бъдат продадени. От длъжниците не могат да бъдат взети и техните домашни любимци, ако не са отглеждани за продажба, детските храни и принадлежности.

24.11.2021

КАКВА СУМА НИ ОТПУСКА ЕС ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ПАНДЕМИЯТА

За следващата година България получава от бюджета на ЕС 139 651 309 евро по фонда, предназначен за преодоляване на последиците от пандемията. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия.

ЕК разпределя около 11 милиарда евро по текущи цени за държавите от ЕС, като средствата ще послужат за мерки за икономическо възстановяване, за подобряване на здравните системи, в подкрепа на най-уязвимите групи от населението. Комисията очаква средствата да бъдат насочени в полза на цифровизацията и прехода към природосъобразна икономика.

Средствата се отпускат на две части, като се отчита въздействието на пандемията, се отбелязва в съобщение на комисията. Разпределението е по данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави.

Комисията отбелязва, че в България служителите, борещи се с пандемията на първа линия, са получили допълнително възнаграждение по обособения бюджет, а възрастните хора и хората с увреждания получават здравни и социални услуги у дома. ЕС обособи бюджетен фонд с допълнително финансиране от 50,6 милиарда евро, които да се използват до края на 2023 година.

Целта на фонда е да помогне за икономическото и социалното възстановяване от пандемията, като се насърчават преодоляването на последиците от кризата и устойчивостта на здравните системи, предприятията и подкрепата за най-уязвимите групи.

За тази година фондът разполага с около 40 милиарда евро и над 90 на сто от тези средства са разпределени за инвестиционни програми. Финансирането беше използвано като мост между спешните мерки, предприети в началото на кризата, и преодоляването на последиците от пандемията в дългосрочен план, пояснява ЕК.

24.11.2021

БЕЗРАБОТНИТЕ НАДХВЪРЛИХА 250 000 ДУШИ ЗА ГОДИНА

Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020-а година до 21-и ноември надхвърлиха 250 000 души.

За същия период устроените на работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта заради пандемията Covid-19.

В последната наблюдавана седмица от 15 до 21 ноември новорегистрираните безработни в страната са 5 241 души и са значително повече от започналите работа 2 869 души. За този период най голям е превесът на записаните в бюрата по труда над устроените на работа в областите Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Стара Загора и Хасково. На много места разликата е над три пъти в полза на новорегистрираните.

Социалните експерти припомнят, че от декември 2019  до декември 2020 година записаните в бюрата по труда бяха малко над 418 хиляди души, а започналите работа 249 380.

24.11.2021

УДЪЛЖИХА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО 31 МАРТ 2022 Г.

Министерският съвет удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 март 2022 г. До днес беше предвидено тя да продължи до 30 ноември 2021 г.

„Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8  от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица“, гласят мотивите за решението.

За да удължи срока на извънредната обстановка, правителството е взело предвид и че ваксинационният обхват в страната е 25,53% и е далеч от поставените от ЕС цели за 70% ваксинирани. „Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица“, изтъква МС.

И посочва, че следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане в страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.

24.11.2021

ОДОБРИХА НОВА МЯРКА ОТ 30 МЛН. ЛЕВА В ПОДКРЕПА НА ТУРИЗМА

Министерският съвет прие Постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки, съобщиха от Министерството на туризма.

Мярката, която е на стойност 30 милиона лева, се разработва като схема за държавна помощ под формата на безвъзмездни средства за предприятия от туристическия сектор, които изпитват ликвидни затруднения поради COVID-19. Администратор на помощта е Министерството на туризма.

Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар въз основа на чл. 107, параграф 3, буква "б" от Договора за функционирането на Европейския съюз.

24.11.2021

НОВА УСЛУГА ПРЕДЛАГА НАП

Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физическите и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите чрез използване на нова електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“.

Притежателите на ПИК, издаден от агенцията, или електронен подпис, могат да променят имейлите и телефоните за контакт с НАП за целите на изпълнението на данъчно-осигурителните изисквания.

По този начин комуникацията между данъчната администрация и потребителите ще се улесни, намалявайки значително случаите на неактуална контактна информация.

Електронният адрес за кореспонденция по чл. 28, ал. 2 от ДОПК за получаване на съобщения от НАП е задължителен за лицата, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност, и поради тази причина актуалният имейл трябва да е един, поясняват от НАП. 

При всяко актуализиране на имейл, системата изпраща линк  на електронна поща, който изисква потвърждение преди промяната да влезе в сила. Смяната на телефон за контакт се извършва в 2 стъпки, като няма пречка да бъде посочен мобилен номер, уточняват от приходната агенция.

Новата услуга е достъпна под името „Управление на достъпи и на контактна информация“ в портала за е-услуги на НАП - https://portal.nra.bg/.

От НАП съветват потребителите да предоставят актуален имейл за кореспонденция, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва изцяло електронно, а не на хартия.

24.11.2021

ПАНДЕМИЯТА ДОВЕДЕ ДО ПРОМЕНИ В ГЛОБАЛНАТА МОБИЛНОСТ

Глобалният стремеж за привличане на чужденци с умения, особено тези, които попадат в графата между физически труд и докторска степен по физика, е в ход, докато пандемията навлиза в третата си година. Много богати нации се надяват да привлекат тези млади работници с бързи визи и обещания за постоянно пребиваване, пише The New York Times.

Смущенията, предизвикани от Covid, разкриха демографски дисбаланс – бързо застаряващите богати нации произвеждат твърде малко нови работници, докато страните с излишък от млади хора често нямат достатъчно работа за всички тях. Новите подходи към това несъответствие биха могли да повлияят на световния дебат относно имиграцията, особено след като европейските правителства имат различия по отношение на това как да се справят с новите вълни от търсещи убежище.

„Чуваме едно и също нещо отвсякъде“, казва Жан-Кристоф Дюмон, ръководител на международните изследвания на миграцията за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). „Ако искате да привлечете нови работници, трябва да им предложите атрактивни условия.“

В Германия нов Закон за имиграцията предлага ускорени работни визи за квалифицирани специалисти и 6 месеца за посещение и намиране на работа. Канада планира да даде право на пребиваване на 1,2 милиона нови имигранти до 2023 г. А Израел наскоро финализира сделката за привличане на здравни работници от Непал.

Пандемията доведе до няколко големи промени в глобалната мобилност. Тя забави трудовата миграция. Също така създаде повече конкуренция за „дигиталните номади“, тъй като повече от 30 нации създадоха програми за привличане на работници в мобилните технологии. И това доведе до общо облекчаване на правилата за работа за чужденци, които вече са в страната.

24.11.2021

КОЛКО БЪЛГАРИ СА СЕ ХВАНАЛИ И НА ВТОРА РАБОТА

Само половин процент от българите се хващат и на втора работа и това ни отрежда последно място в Европейския съюз по този показател. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, обявени във вторник. Данните все пак показват хората, които работят официално на втора работа, а не тези, които нямат договор и не я декларират.

Половината от българите с втора работа имат договор, а останалите са самонаети или помагат в семеен бизнес. На опашката при нас са Румъния и Швеция. Общо в целия ЕС през втората половина на тази година под 4% от заетите хора в трудоспособна възраст са работили на две места. От тях над половината са на втора позиция като служители, а 39% - като самонаети.

На две работи работят най-много хора в Нидерландия - 10 на сто, във Финландия и Дания - 7%, а в Естония и Литва - 6 на сто.

През второто тримесечие на 2021 г. 13% от заетите хора на възраст между 20 и 64 г. в ЕС са били самонаети. Останалата част са класифицирани като служители - те са 86 на сто. Под 1 на сто са семейните работници, показват данните на Евростат.

Сред самонаетите мъжете са двойно повече от жените - 67 на сто спрямо 33 на сто. При служителите разпределението по пол е по-равномерно - 52 срещу 48% в полза на мъжете. Най-голям брой самонаети лица има във възрастовите групи между 55 и 64 години - там са 17%, между 15 и 24 години са 4 на сто, а 13 процента са във възрастовата група между 25 и 54 години.

Освен това самонаети се срещат малко по-често сред хората с ниска степен на образование - 16 % са с основно образование, 12 на сто - със средно, а 13 на сто - с висше образование.

22.11.2021

КАК ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ РАБОТОДАТЕЛЯТ ВИ ВНАСЯ ОСИГУРОВКИ

Какво да направите, ако смятате, че работодателят ви не ви превежда дължимите осигуровки? На първо място, проверете във фиша за месечната ви заплата.

Там трябва да е отразено дали са извършени съответните плащания за социално осигуряване, съветват експертите от Комисията за финансов надзор.

За да сте напълно сигурни обаче, че осигурителните ви вноски са внесени, и работодателят ви е направил всичко необходимо данните за осигуровките ви да бъдат правилно отразени в регистрите на НАП, можете да проверите чрез портала за електронни услуги на интернет страницата на НАП – www.nap.bg –  в  «е-услуги с ПИК».

Данните са достъпни след въвеждане на вашето ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК). В случай че нямате ПИК код – можете да си извадите, като подадете съответното заявление в НАП.

Ако установите, че наистина социалните осигуровки не са превеждани от работодателя ви, трябва да сигнализирате в НАП, съветват експертите.

22.11.2021

КАК СЕ ПРОМЕНЯТ ПЕНСИИТЕ ОТ КОЛЕДА

От 25 декември 2021 година влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на пенсиите.
Очаква се средният размер на пенсията да достигне 573 лева през януари 2022 г., показват изчисленията на експертите на Националния осигурителен институт, направени по запитване на БТА.

От 25 декември процентът за година осигурителен стаж, без т.нар. превръщане, се увеличава от 1,2 на сто до 1,35 на сто. Превърнатият към трета категория труд стаж остава с тежест 1,2 на сто. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 300 лв. на 370 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, се увеличава от 1440 лв. до 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв.

Очакваният среден размер на пенсията през декември 2021 година, като не се отчита еднократната допълнителна сума, която се дава заради пандемията и за периода октомври - декември 2021 г. е 120 лева, е 486,50 лв. Прогнозите сочат, че през януари 2022 г. средният размер на пенсия ще стане 573 лева с включено и плащането за периода 25-31 декември с новата тежест на година осигурителен стаж и увеличенията на минималния размер на пенсиите за трудова дейност, размера на социалната пенсия за старост и "тавана" на пенсиите.

Тези увеличения няма да повлияят върху правото на еднократните допълнителни суми - т.нар. "ковид добавки" от 50 лв. за периода от януари до септември и 120 лв. след това, които се изплащаха и продължават да се изплащат през тази година. Тези добавки се дават в помощ на всички малко над 2 067 000 пенсионери, независимо от размера на пенсията им.

Средният размер на пенсията през 2021 г., с включена "ковид добавка", се очаква да е 537,50 лв. и ще нарасне с около 23 процента спрямо 2020 г. За 2022 г. прогнозата е за 580, 50 лв. Броят на хората на "тавана" на пенсиите от 1440 лв. през декември 2021 г. се очаква да е 27 500, а през януари 2022 г., когато влезе в сила максимален размер от 1500 лева, хората на "тавана" ще бъдат 34 000.

През декември 2021 г. очакваният брой на хора, които получават минимален размер на пенсията е 892 000, прогнозата за януари 2022 г. е хората с минимален размер на пенсията да бъдат 1 044 000, което е половината от българските пенсионери.

На този етап няма яснота дали пенсионерите ще продължат да получават еднократна допълнителна сума към пенсиите, която се дава в подкрепа на възрастните хора по време на пандемията заради допълнителните разходи за лекарства и др.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че това ще бъде решено от новото НС. Позицията му е, че доходите от пенсия трябва да се повишават, като е важно да има предвидимост в това повишение.

Според информацията, поместена в последния бюлетин на НОИ, приетите увеличения ще водят до нарастване на пенсиите не само в краткосрочен, но и в средносрочен и дългосрочен план. Така размерът на пенсията за трудова дейност средно на пенсионер през 2024 г. се очаква да достигне 669 лева.

22.11.2021

ФОНДЪТ SUSTAINABLE LADY РАЗДАДЕ 10 000 ЛВ В ПОДКРЕПА НА ЖЕНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ

Фондът  в подкрепа на иновативни зелени проекти на български жени предприемачи Sustainable Lady раздаде своите първи награди. Той бе създаден от Първа инвестиционна банка, съвместно с  Mastercard в началото на годината и оттогава приветства своите най-смели кандидати, посредством конкурс с награден фонд от общо 10 000 лв.

На специална церемония в София бяха обявени победителите в две категории: Стартиращ бизнес и Работещ бизнес. Специалното жури бе в състав:  Ваня Манова - Мениджър на Мастъркард за България, Северна Македония, Албания и Косово; Надя Кошинска - Директор Банкиране на МСП и член на УС на Fibank и Мира Баджева - журналист и издател. То трябваше да избере само две първи места, сред множество получени кандидатури, всяка от които с полезна и ценна за обществото насоченост.

Светослава Симеонова от платформата „Sofia2Go” грабна 5000 лв финансиране и първо място в категория Стартиращ бизнес. Тя е собственик на проект, насочен към решаването на проблема с разхищаването на храна. Първо място в другата категория – тази за вече работещ бизнес, взе Елица Илиева, собственик на „Елиан Дженерейшън Варна” ЕООД -  първият еко френдли бар във Варна, създаден още през 2015 г.

В категория Стартиращ бизнес две втори места получиха еднакъв брой гласове. В тях попада Ивелина Атанасова – Генчев от „SCOOP”: система за анализ и програма за развитие на устойчиви бизнес политики - унифицирана атестaционна система за измерване и анализ на социалната, икономическа и екологична устойчивост на бизнеса. Другият награден проект е на Нуша Спирова – Огнянова от „Cactus lab - The First Plant Maker Space”, където възрастни и деца могат да експериментират, учат и създават с растения.

На трета позиция в категорията бе класирана Диана Бонева, създател на „Bikee.Fun” – платформа за отдаване на електрически велосипеди под наем.

В категория Работещ бизнес журито определи второ място за Ренета Борисова от „Енергомонитор България” ЕООД, които осъществяват търговия с интелигентни продукти за дистанционен енергиен мониторинг и мениджмънт в реално време. Същият брой точки получи Гергана Новева от „Джипитиес” ЕООД - еко ориентирано производство с рециклирани и биоразградими материали. Трета в конкруса е Виктория Цачева от „Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации” (АСОРИ), които провеждат ежегоден интердисциплинарен културен фестивал. Дамите на второ място в двете категории получиха грамота и Сребърна монета "Българска роза", а тези, които са на трето място - грамота и Сребърно кюлче-медальон „Глаголица”.

“Радваме се, че Фондът Sustainable Lady привлече смели жени предприемачи, които заявяват желание да работят за по-чиста планета и даде нов смисъл на програмата на Mastercard Smart Lady. Целим фондът да расте всяка година и да отличава и подпомага зелени идеи регулярно. Наскоро обявихме, че Mastercard създава глобална лаборатория в Стокхолм - център за научни изследвания и развитие на дигитални продукти и екологични решения, които да трансформират бизнеса във финансовия сектор – вярваме, че проекти на Sustainable Lady имат шанс да бъдат част от тази лаборатория“, сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

„Фондът Sustainable Lady, част от програмата Smart Lady на Fibank, има основната цел – да подпомогне жените, желаещи да развиват или развиващи устойчив бизнес. Устойчивият бизнес се крепи на няколко основни стълба – образование, равен старт, иновации, кръгова икономика, но най-важното е желанието да работиш в името на глобалната идея -  да оставиш на идните поколения една по-чиста планета. Това видяхме  и във всеки един от проектите на дамите, кандидаствали с идеите си. Което още веднъж доказа тезата ,че последователните, малки стъпки, които ежедневно всеки едни от нас извървява в посока устойчивост, ще доведат задължително до желаният успех на глобално ниво”, коментира Илона Станева, директор маркетинг и реклама в банката.

Организаторите са си поставили за цел да стартират и социалноотговорна инициатива, с която да се подпомогнат допълнително дейностите на Фонда за 2022 г., за да може той да подава ръка на все повече иновативни идеи, насочени към опазване на околната среда.

Mastercard вярва, че иновациите добавят стойност само когато подобряват радикално живота на хората и на планетата като цяло. Ето защо през 2020 Mastercard пое световен ангажимент да подкрепи 25 милиона жени предприемачи в света, за да бъдат включени в дигиталната икономика до 2025 и проектът с Първа инвестиционна банка е част от този дългосрочен световен ангажимент. Sustainable Lady е и сред първите проекти на зелената мрежа от глобални и локални проекти на Mastercard за подкрепа на екологията.

19.11.2021

ФИРМИ ОТКАЗВАТ ДА НАЕМАТ РАБОТНИК, ЩОМ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ИМА ТЕЛК

В динамиката на съвременния пазар на труда лице на определена възраст може да срещне затруднения при намиране на работа. Това заяви доц. д-р Баки Хюсеинов – заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация.

От друга страна, работодателите при необходимост от съкращаване започват да правят това с хората, добили право на ранно пенсиониране, като дори няма предварителен разговор в тази посока. Няма подбор, няма образователен ценз, няма съобразяване с професионалните качества на старите кадри, те са удобната мишена. Срещат се в оплакванията и твърдения за некоректен, подигравателен или язвителен тон от колеги срещу по-възрастните наети лица, допълни той пред БНР.

Някои работодатели използват практики на дискриминация, свързани предимно с признаците увреждане, възраст, пол, етническа принадлежност. Не са изключение проявите на дискриминация по признаците политическа принадлежност, синдикална принадлежност, сексуална ориентация, както и сексуалният тормоз като форма на дискриминация, показват данните на комисията.

Хората с увреждане много често са обект на дискриминация и в сферата на заетостта. Проблеми при намиране или оставане на работа тези хора срещат тогава, когато работодателят се запознае с решението на ТЕЛК, касаещо състоянието на постъпващия или вече назначения служител или работник, посочи доц. д-р Баки Хюсеинов. Тогава нещата търпят промяна и като отношение, и като обещания за наемане.

Третирането на тези хора прераства в тормоз на работното място, както вербален, който е подигравателен и язвителен, като уронва достойнството на потърпевшия. Предприемат се и съответните действия в ущърб на наетото лице, като се стига и до тенденциозно създаване на недостъпна среда – неприспособени тоалетни, спрени асансьори и т.н., обясни той.

Често оплаквания по признак пол са от бъдещи майки или от млади жени, върнали се от отпуск по майчинство срещу работодатели. Отношението на работодателите към бременните служителки не е еднозначно, но в повечето случаи не е коректно.

Експертите съветват потърпевшите от всякакъв вид неравно третиране в сферата на заетостта да потърсят помощта на Комисията за защита от дискриминация, като надскочат страха и притесненията и започнат да отстояват осъзнато правата си. По този начин те ще помогнат не само на себе си, а и на други потърпевши, които са срещнали проблеми с работодателите – тенденция, която за жалост търпи развитие. Когато обвиненията са обосновани и обективно доказани, КЗД има механизми, с които да ограничава подобни нарушения на закона, каза доц. д-р Баки Хюсеинов.

18.11.2021

250 МЛН. ЛВ. ПО МЯРКАТА 60 НА 40

Правителството одобри допълнителен трансфер от 250 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет.

Средствата ще се използват по мярката 60 на 40 за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори. Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 65 000 работници и служители ще запазят работните си места.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19 и други, както и съгласно направените промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

18.11.2021

БЪЛГАРИТЕ ИЗЧАКВАТ СЪС ЗАПОЧВАНЕТО НА СВОЙ БИЗНЕС

Българите са предпазливи със стартирането на свой бизнес, като причината е пандемията, която прави несигурна бизнес средата у нас. Регистрациите на нови фирми в България са забавили ръста си до 6% за периода юли-септември при 37,9% за периода април-юни, показват последните данни на Евростат.

Най-голямо увеличение на регистрациите на нови фирми има в Румъния с 34,5%, следвана от Ирландия с 27,4% и Нидерландия с 26,6%. Най-силен е спадът към края на септември в Дания – 13,9%, следвана от Литва с 10,9% и Белгия със 7,2%.

Средно за ЕС регистрациите на нови фирми се увеличават с 1,6% към края на септември спрямо 53,4% към края на юни. В същото време обаче и фалитите в България намаляват през третото тримесечие на годината на годишна база.

Заявленията за фалит в България отчитат спад от 3,5% в края на септември спрямо същия период на предходната година, след като в периода април-юни регистрираха ръст от 35,2%, отчита Евростат.

В Германия е отчетен най-силният спад на заявленията за несъстоятелност през третото тримесечие – 48,5%, следвана от Нидерландия с 42,9% и Полша с 35,8%.

Средно за ЕС фалитите се увеличават с 0,2% към края на септември при 21,1% ръст към края на юни, сочат още данните. Най-много се увеличават фирмите, обявили фалит, в Литва с 52,6%, следвана от Словакия с 35,9% и Испания с 30,4%.

Броят на фалитите в строителството, както и във финансите и застраховането, се увеличава през третото тримесечие, констатира Евростат. Намаление е отчетено в транспорта, настаняването и хранителните услуги, търговията, както и в информацията и комуникациите.

17.11.2021

БЕЗРАБОТИЦАТА В ТРИТЕ СЕВЕРОЗАПАДНИ ОБЛАСТИ МОНТАНА, ВИДИН И ВРАЦА Е НАМАЛЯЛА

Безработицата в трите северозападни области Монтана, Видин и Враца в края на месец октомври е 9,9 на сто и в сравнение с месец октомври на 2020 година има намаление от 2,4 на сто, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.

Броят на безработните намалява и в сравнение със септември на 2021 година - с 0,2 на сто. В края на октомври регистрираните в бюрата по труда безработни в трите области са 17 101 и са с 377 по-малко в сравнение с края на септември. В сравнение с година по-рано, то броят на безработните е с 4168 по-малко.

Нова работа през октомври в областите Монтана, Видин и Враца са започнали 1125 души, като 84 на сто от тях са ползвали съдействието на бюрата по труда в северозападния регион. По субсидирани програми за заетост на работа през октомври са назначени 405 души от рискови групи.

Въпреки намалението, безработицата в трите северозападни области е по-висока от средната за страната, уточниха от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Най-висока безработица е регистрирана в общините Ружинци - 48,7 на сто, Якимово - 39,8 на сто, Хайредин - 36,4, Борован - 35,6. С най-ниска безработица са общините Враца - 3,6 на сто, Монтана - 3,9 на сто, Мездра - 4,2 на сто, Берковица - 6,4 на сто, Лом - 7,6 на сто и т.н.

17.11.2021

ВИДИНСКА ОБЛАСТ:63% ОТ ФИРМИТЕ НЕ НАЗНАЧАВАТ НОВИ ХОРА

В област Видин повече от 63 процента от работодателите са заявили, че няма да наемат нов персонал през следващите шест месеца. Това съобщи Иван Иванов, директор на дирекция "Бюро по труда" (БТ) Видин. Данните са от проведено анкетно проучване от бюрата по труда сред работодатели в региона с най-голям процент на нает средномесечен персонал за последната година. Само 7,9 процента от работодателите са посочили, че им предстои освобождаване на персонал през следващите шест месеца.

Лекар, медицинска сестра и специалист по здравни грижи са най-търсените професии сега и за през следващите 12 месеца от работодателите във Видинско, изискващи висше образование. Във Видинска област те липсват и има недостиг на работна ръка за тези специалности. След тях се нареждат специалностите - Специалист - проекти, Психолог, Инженер - електро и строителен, учител и др. Най-търсени са професиите със средно образование - "Машинен оператор", "Помощник в строителството", "Асистент на лекар по дентална медицина", "Икономист". Търсените работници без квалификация от работодатели във Видинско са за събиране на отпадъци, в селското и горско стопанство, помощници при приготвянето на храни.

Повече от 76 процента от работодателите във Видинско са посочили, че срещат затруднения при намирането на работна сила. Близо 50 процента от тях заявяват, че следващата ковид криза или ограничителни мерки няма да окажат влияние върху заявените потребности от нов персонал. За следващите три години се очаква най-търсените специалисти с висше образование да са в администрацията и управлението, икономиката, машинното инженерство, а сред тези със средно образование - в търговията на едро и дребно, градинарството, строителството.

Рекордно ниска е регистрирана безработица в БТ Видин за месец октомври, където е отчетено ниво от 6,35 процента. За същия период на миналата година безработицата е била 9,45 процента. Според Иванов, причината за ниската безработица е антикризисните мерки на държавата.

17.11.2021

РАБОТНАТА СИЛА ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ (Q3)

От началото на 2021 г. наблюдението на работната сила във всички държави - членки на ЕС, вкл. и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила. Тези регламенти налагат промени в методологията на наблюдението, свързани преди всичко с дефинициите за заетост и безработица, поради което резултатите от наблюдението на работната сила за 2021 г. не са напълно съпоставими с тези за предишни периоди.

Основни показатели за икономическата активност на населението през третото тримесечие на 2021 година:

 • Коефициентът на икономическа активност за населението на възраст 15 - 64 навършени години е 72.9%.
 • Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 - 64 навършени години е 69.5%. 
 • Коефициентът на безработица е 4.6%. 
 • Обезкуражените лица на възраст 15 - 64 навършени години са 53.2 хил., или 4.5% от икономически неактивните лица в същата възрастова група.

Заетост 

През третото тримесечие на 2021 г. общият брой на заетите лица е 3 134.4 хил., от които 1 677.3 хил. мъже и 1 457.1 хил. жени. Коефициентът на заетост е 53.4%, съответно 59.7% при мъжете и 47.6% при жените. 

През третото тримесечие на 2021 г. в сектора на услугите работят 1 967.0 хил., или 62.8% от заетите лица, в индустрията - 952.6 хил. (30.4%), и в селското, горското и рибното стопанство - 214.8 хил. (6.9%). 

От всички заети лица 3.8% (118.0 хил.) са работодатели, 7.1% (221.4 хил.) - самостоятелно заети лица (без наети), 88.5% (2 775.4 хил.) - наети лица, и 0.6% (19.6 хил.) - неплатени семейни работници. От общия брой на наетите лица 2 104.5 хил. (75.8%) работят в частния сектор, а 671.0 хил. (24.2%) - в обществения. 

През третото тримесечие на 2021 г. заетостта в отделните възрастови групи е следната:

Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 3 042.0 хиляди. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 69.5% (73.1% за мъжете и 65.8% за жените). 

Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 - 29 навършени години е 36.7% (41.5% за мъжете и 31.6% за жените). 

Коефициентът на заетост за населението на възраст 20 - 64 навършени години е 74.5%, съответно 78.5% за мъжете и 70.5% за жените. 

Заетите лица на възраст 55 - 64 навършени години са 610.1 хил., или 66.2% от населението в същата възрастова група (71.1% от мъжете и 61.6% от жените).

Безработица

През третото тримесечие на 2021 г. безработни са 150.6 хил. души, от които 85.4 хил. (56.7%) са мъже и 65.1 хил. (43.3%) - жени. Коефициентът на безработица е 4.6%, съответно 4.8% за мъжете и 4.3% за жените. 

От всички безработни лица 15.0% са с висше образование, 51.9% - със средно, и 33.1% - с основно или по-ниско образование. Коефициентите на безработица по степени на образование са съответно 2.1% за висше образование, 4.3% за средно образование и 12.8% за основно и по-ниско образование. 

През третото тримесечие на 2021 г. броят на безработните лица с продължителност на безработицата под една година  e 73.0 хил. (48.5% от всички безработни), а този на продължително безработните лица (безработни от една или повече години) - 77.6 хиляди (51.5%).  Коефициентът на продължителна безработица е 2.4%, съответно 2.6% при мъжете и 2.1% при жените.

От общия брой на безработните лица 120.9 хил., или 80.3%, са имали предишна работа, която са напуснали поради уволнение, съкращение или принудително приключване на бизнеса, приключване на сезонна или друга временна работа и други причини, а 29.7 хил., или 19.7%, търсят първа работа. 

През третото тримесечие на 2021 г. коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 29 навършени години е 10.3%, съответно 10.7% за мъжете и 9.8% за жените.

Икономическа неактивност

През третото тримесечие на 2021 г. общият брой на икономически неактивните лица (лицата извън работната сила) е 2 588.1 хил., от които 1 047.3 хил. (40.5%) са мъже и 1 540.8 хил. (59.5%) - жени. Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 1 187.6 хил., или 27.1% от населението в същата възрастова група. 

Слаб ръст на БВП за третото тримесечие Q3

През третото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0.4% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.9% спрямо второто тримесечие на 2021 г. според сезонно изгладените данни.

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на 2021 г. БВП в номинално изражение достига 35 577.2 млн. лева. Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2021 г. е 30 652.5 млн. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 74.9%, което в стойностно изражение възлиза на 26 633.2 млн. лева. През третото тримесечие на 2021 г. бруто капиталообразуването е 7 235.8 млн. лв. и заема 20.3% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Тримесечни изменения

През третото тримесечие на 2021 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 0.9%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 1.7%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на 2021 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1.8%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0.4% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност нараства с 0.3%.

Крайното потребление регистрира ръст от 5.1%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 3.0% през третото тримесечие на 2021 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава с 12.5%, а вносът на стоки и услуги нараства с 11.1%.

16.11.2021

КАК ДА РЕГИСТРИРАТЕ ОНЛАЙН МАГАЗИНА СИ

Близо 23 000 онлайн магазини са декларирани в НАП от създаването на регистъра през 2019 година до момента. Според изискванията, всички електронни търговци следва да подадат информация в приходната агенция за сайтовете, чрез които извършват продажби, припомнят от НАП.

Обявяването на е-магазините e изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на Агенцията, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП).

За да извършат регистрацията, търговците трябва да посочат домейн и име на онлайн магазина, данни за връзка с лицето, което извършва продажби, данни за контакт на собственика на домейна, информация за това къде се хоства онлайн магазинът, номенклатура на продаваните стоки и други, изброени изчерпателно в Приложение №33 на Наредба Н-18.

Регистърът дава възможност и на потребителите да проверят дали  онлайн магазинът и търговецът, от когото купуват стоки или услуги, са вписани в него: https://portal.nra.bg/home.html#/goto:dec2009.REGREPESHOP.home.

Важно за сигурното онлайн пазаруване още е потребителите да изискват от търговците документ за продажба. Той е различен и зависи от начините на плащане на стоката и/или услугата. Ако доставката е с наложен платеж, то търговецът е длъжен да издаде касова бележка. При заплащане с пощенския паричен превод клиентите трябва да очакват разписка за превода от пощенския оператор, като търговецът е длъжен да представи на клиента хартиен или електронен документ, който трябва да съдържа наименование и адрес за кореспонденция, идентификационен номер, име на стоката и общата сума. При заплащане на направената в интернет покупка чрез банков превод е много важно да се посочи реалното основание за него.

Онлайн търговците имат възможност да регистрират продажбите си чрез издаване на фискален/системен бон в електронен вид, който се изпраща по имейл на купувача, без да е необходимо да се издава хартиен документ.

Друга алтернативна възможност за документиране на продажбите онлайн е при плащанията с банкова карта, като за тези плащания онлайн търговците могат да предоставят на клиентите си документ, заместващ фискалния/системния бон. Той трябва да съдържа някои задължителни реквизити като наименование, дата и уникален номер, данни за онлайн търговеца и други.

За да се възползват от този ред за отчитане и регистриране на продажбите, електронните търговци следва да приемат неприсъствени плащания с кредитна и дебитна карта, като софтуерите им за управление на продажбите отговарят на изискванията на Наредба Н-18. НАП провежда информационна кампания, насочена  както към търговците онлайн, така и към потребителите.

Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и  пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани  правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

„Все повече онлайн търговци избират да излязат на светло.  Това се дължи на комбинацията от насърчаване на доброволното спазване на данъчните правила и безкомпромисни контролни мерки от страна на НАП спрямо закононарушителите“, каза заместник изпълнителният директор на НАП  Георги Димов.

16.11.2021

FINANCE ACADEMY СЪБРА ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА В СВЕТА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ И ФИНАНСИТЕ“

Цялостната образователна програма по Инвестиции и лични финанси е отворена за записване до 18-ти ноември. Всеки, който има желание да влезе в света на инвестициите и да научи методи за изграждане на дългосрочно богатство, може да се запише на символична цена в сайта на Finance Academy. За по-малко от година над 3500 души са преминали обучения, предоставени от организацията. Във връзка с успешния старт на програмата, представяме коментар от основателя на инициативата – Георги Захариев:

“Щастлив съм, че стартирахме образователната програма и тя се радва на толкова висок интерес – всичко това бе инициатива, която взех присърце заедно със своите съмишленици в лицето на екип от опитни лектори – практици, ментори, лектори и специалисти без аналог в България. Всички ние усетихме, че в България има нужда от качествено финансово образование.

За съжаление, много хора нямат стабилни доходи и имат сравнително ниско ниво на финансова култура – това особено пролича в несигурната ситуация, породена от COVID-19. Освен това, държавното образование не е достатъчно, то дори не ни учи как да управляваме парите си правилно и да повишаваме стандарта си на живот. Съвсем естествено е защо много хора продължават да смятат, че криенето на пари под дюшека е добър начин за спестяване. Затова решихме да подготвим систематизирана програма от курсове на разбираем език и на достъпна цена, които не губят времето на хората и комбинират теорията с практиката. Събрахме множество примери и доказано успешни стратегии за повишаване на доходите, подходящи за напълно начинаещи.

Finance Academy се роди от нуждата за знания на тема финанси и инвестиции в България.

За нас е чест, че успяхме да съберем на едно място екип от най-големите имена в своите области на глобално ниво. За пръв път в България се включва господин Пламен Моновски – най-младият изпълнителен директор в историята на BlackRock. Вероятно повечето българи не са чували това име, но той е бил начело на компания, управляваща активи за над 9.5$ трилиона. Той е прекрасен професионалист и човек, който иска да сподели знания, придобити в чужбина за това как българите могат да създадат дългосрочно богатство. Лично аз не мисля, че има друг българин стигнал толкова високо в света на инвестициите.

До него застава проф. Даниела Бобева –  консултант към Световната Банка и бивш вицепремиер на Република България. Темата “Инвестиции в недвижими имоти” поема Борис Павлов – създател на най-голямата иновативна компания за управление на инвестиционни недвижими имоти.

Валентин Михов пък ще говори за опита си в света на криптовалути от първо лице като експерт с опит в блокчейн проекти и партньор в инвестиционни фондове и още. Разбира се, наред с всички тях е и Георги Вулджев – едно от най-разпознаваемите имена на българската икономическа сцена, водещ по линия на акциите и тяхната оценка.

Организацията “Finance Academy”се радва на огромен интерес от бизнеса в България. Компании от различни сектори искат да подкрепят финансовото образование и застават зад нас в постигането на тази мисия. Мога да споделя имена като Пощенска Банка, Motion Software, Softuni и още много други. Голямо доверие ни оказаха и курсистите, като за по-малко от година вече над 3500 курсисти преминаха обучение при нас. Наред с това, съвсем скоро предстои да обявим една от нашите ключови инициативи, която ще промени България и живота на българите в дългосрочен план.”

Програмата по Инвестиции и лични финанси стартира на 22 ноември (понеделник) с курса по Лични финанси от 19:00 ч. онлайн – в платформата на Finance Academy. Записването е отворено до 18 ноември.

16.11.2021

ИНОВАЦИЯТА МОЖЕ ДА ПОБЕДИ ИНФЛАЦИЯТА

Технологичният прогрес може да се окаже най-мощната дезинфлационна сила в променящия се свят. Изглежда, че почти всеки икономически разговор в наши дни се върти около инфлацията. Всеки въпрос сякаш води до друг. Преходна ли е тя? Ще стане ли по-зле? Ако е така, кога? И за колко време? Кой от многото фактори – включително растящото търсене след ковид, недостигът във веригата за доставки, фискалните и монетарните стимули, енергийната политика, или всичките промени в начина, по който живеем, работим и се забавляваме след пандемията – трябва да има най-голямо значение, докато се опитваме да си изградим представа за случващото се, се пита Рана Форухар на страниците на Financial Times.

В целия дебат един въпрос получава много малко дискусии: ролята на технологиите като може би най-важната променлива в това, което може да се случи с инфлацията през следващите няколко години.

Във всеки инфлационен фактор – недостиг на работна ръка, тесни места в транспорта, разходи за гориво или дори дългосрочен натиск като застаряването на населението – има предстояща технологична промяна, която може да промени изчисленията относно ценообразуването по начини, които са трудни за прогнозиране.

Вземете прехода към чиста енергия. Търсенето на електрически превозни средства вече вдига цената на суровини като мед, литий, никел и кобалт. Зелените превозни средства и електроцентралите са много по-металоемки от технологиите, които заменят. Тъй като все повече компании и държави преминават към въглероден данък и се стремят да ограничат производството на изкопаеми горива, цените на енергията могат да се повишат допълнително в краткосрочен план.

Но по-широката времева линия, разбира се, е това, което има значение. Макар че бързият преход към по-чист свят ще създаде известен инфлационен натиск, той драстично ще намали разходите за бедствия, свързани с климата в дългосрочен план.

Нещо повече, самата технологична иновация в крайна сметка намалява разходите. Данните на Morgan Stanley показват, че, като оставим настрана краткосрочните скокове, цените на суровините са в низходяща тенденция от 200 години насам. Това е така, защото всеки път, когато един енергиен източник става твърде скъп, нов бива изобретяван, който да заеме неговото място.

Може би се насочваме към студена и скъпа зима. Но като се имат предвид рязко намаляващите разходи за възобновяеми технологии като слънчеви панели и вятърни паркове (и увеличаването на публичните и частните инвестиции в тях), има основателна причина да се надяваме, че с времето крайната дестинация може да бъде един много по-добър и по-евтин свят – такъв, който ще елиминира аналогиите със стагфлацията от 70-те години на миналия век.

Ами инфлационните аспекти на забавянето във веригата за доставки? Някои експерти по логистика смятат, че проблемите в пристанищата ще продължат с години. Но вече виждаме как най-големите и богати компании (Amazon, Walmart и Costco, например) се приспособяват към това чрез собствени иновации.

Тези иновации ще включват повече вертикална интеграция (например притежаване, а не наемане на някои от контейнерите им за доставка, за да имат повече контрол), но също така и използване на системи за изкуствен интелект за по-добро проследяване на доставките. Автономните превозни средства, както камиони, така и кораби, се радват на подновен интерес. Първият автономен контейнеровоз ще бъде тестван в Норвегия до края на годината. Ако такива системи успокоят трафика, някои забавяния, свързани с веригата за доставки, и ценовият натиск ще започнат да избледняват.

Тъй като интернет на нещата става повсеместен, все повече компании ще използват нови технологии за подобряване на ефективността. Както Кати Ууд, главният изпълнителен директор на Ark Investment Management, отбеляза в скорошно интервю, подобни иновации, които включват автономна мобилност, блокчейн, генно модифициране, адаптивни роботи и невронни мрежи, е по-вероятно да възвестят период на дългосрочна дефлация, а не на инфлация, като се има предвид дълбочината и широчината на тяхното въздействие във всички области на бизнеса.

Разбира се, това ще промени пазара на труда по начин, който все още не можем да си представим. Технологиите, например, биха могли да играят важна роля за смекчаване на инфлационния натиск от застаряващите бейби бумъри (следвоенното поколение – бел. прев.), които ще изискват повече грижи точно в момента, когато работната сила се свива, чрез повишаване на производителността на наличните здравни работници и системата.

Китай, който наля 1,5 милиарда долара в използването на големи обеми данни в здравеопазването през последното десетилетие (и още много милиарди в изкуствения интелект), вероятно ще бъде епицентърът на диагностиката и иновациите в здравеопазването, управлявани от изкуствен интелект.

Политиката за използване на обемни данни в чувствителни области като здравеопазване и финанси, разбира се, ще варира между различните страни, тъй като регулаторите се борят със социалните последици от такива авангардни технологии. Тези различия в националните политики сами по себе си биха могли да бъдат инфлационни, ако допринасят за трансграничните търкания в глобалния бизнес и когато става въпрос за движение на хора, стоки и капитал.

В един многополюсен свят неизбежно ще има повече закъснения, недостиг и несъответствия между търсенето и предлагането в краткосрочен план.

И все пак фактът, че глобалната икономика стана малко по-фрагментирана през последните няколко години, също е възможност за технологично задвижваните иновации, които в крайна сметка биха могли да свалят цените. Помислете за вертикални ферми, които отглеждат продукция на минути от мястото, където хората я консумират, платформи за телездраве и виртуално образование, които премахват разходите за пътуване, и 3D производство, което решава въпроса със сложните и отдалечени вериги за доставки.

Това са само шепа от многото нови технологии, които в момента процъфтяват. Промяната, която подобна иновация може да донесе, е може би единствената голяма дезинфлационна тенденция в момента. Но може да се окаже най-мощната.

15.11.2021

КАК ДА ПОЛУЧИМ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА ДЕТЕ

По-високи данъчни облекчения за деца и деца с увреждания ще се прилагат еднократно, само за придобитите през 2021 г. доходи. Новите размери са приети със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. Размерът на еднократното облекчение за деца е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е 4500, за две - 9000, а за три и повече - 13 500.

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 9000 лв., уточняват от НАП. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, на практика родителите с едно дете получават обратно 450 лв.,за две деца - 900 лв. и 1350 лв. - за три и повече деца.

Важно е родителите преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение, лицата трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени задължения, следва да ги погасят, за да се възползват от данъчната отстъпка.

За ползване на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания чрез работодателя по основното трудово правоотношение, работникът/служителят в срок от 30 ноември до 31 декември 2021 г. трябва да предостави няколко документа. Това са декларация за ползване на данъчното облекчение за деца и/или декларация за ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето.

Необходима е и декларация, че към момента на подаване на документите пред работодателя родителят няма подлежащи за принудително изпълнение публични задължения. За улеснение, вместо допълнителна декларация, родителят трябва да отбележи в декларацията за ползване на данъчните облекчения за деца, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

До 31 януари 2022 г. работодателят по основното трудово правоотношение трябва да изчисли размера на дължимия годишен данък върху доходите с ползваното облекчение. Тъй като облекчението е голямо, не само дължимият данък за декември ще бъде намален, а повечето родители ще имат да получават пари от хазната. В тези случаи до 31 януари 2022 г. работодателят ще трябва да даде на родителя надвнесения данък, а след това сумата ще му бъде възстановена с прихващане от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите.

Ако работодателят не е дал на служителите си надвнесения данък, родителите могат да ползват данъчните облекчения с подаване на годишна данъчна декларация, дори ако имат само доходи от заплати.

По принцип всяко от облекченията за деца или за деца с увреждания се ползва само от единия родител (приемен родител, близък или роднина).

Когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните доходи (след приспадане на осигуровките и нормативно признатите разходи) на единия родител, разликата да се ползва от другия родител (другия приемен родител, близък или роднина). Това става с подаване на годишна данъчна декларация за доходите от 2021 г. В тези случаи сумарно размерът на данъчното облекчение, ползвано от двамата родители, съответно приемни родители, близки или роднини, не може да превишава допустимия размер, според броя на децата.

15.11.2021

ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДИРЕКТОРИ СТАВАТ ВСЕ ПО-СТРАННИ. ПРОФЕСИЯТА ГО ИЗИСКВА.

Популярните шефове на компании от близкото минало носеха прякори, които издаваха агресия и бруталност.

Ал Резачката и Неутронният Джак са псевдоними, които подхождат повече на боксьори и кечисти, отколкото на мъже в костюми.

Днес обаче няма да откриете подобни образи в корпоративния свят. Ключовите думи са "емпатия" и "включване", а подходящите прякори биха били нещо, като Изслушващия Тим или Съчувстващия Сатя.

Но фактът, че изпълнителните директори изглеждат малко по-нормални, не означава непременно, че те наистина са такива. Изискванията към хората, заемащи тази позиция, са все по-високи и все по-странни, пише The Economist.

От една страна, пътят за изкачването до върха на корпоративната пирамида не се е променил кой знае колко. Той изисква от хората да се конкурират един с друг за дълъг период от време. Те трябва да доказват своите финансови и управленски успехи. А за да бъдеш успешен мениджър, трябва да си готов на много работа, амбициозен и уверен във възможностите си екстроверт.

Хората, които предпочитат да си стоят вкъщи и да гледат реалити предавания, вместо да излизат и да общуват със своите клиенти, в повечето случаи не стават за тази работа.

Научно изседване, проведено от Стив Каплан от университета в Чикаго и Мортен Соренсен от бизнес университета Тък, сравнява профилите на 2600 различни кандидати за изпълнителни директори, събрани от консултантската компания ghSMART.

Оказва се, че повечето от тях споделят сходни характеристики в професионалните си биографии. Като цяло те се представят много по-добре от останалите професионалисти в това, което академиците наричат "общи способности".

Те се отличават и от останалите мениджъри в корпоративния свят. Главните финансови директори, например, в повечето случаи са по-аналитични и се фокусират върху детайлите. Изпълнителните директори, от своя страна, залагат на харизмата или на дългосрочното стратегическо планиране.

Освен това, изследвайки кариерното развитие на кандидатите, експертите стигат до извода, че тези характеристики са "самоизпълняващи се". Това означава, че ако един човек притежава качествата на CEO, то е по-вероятно в бъдеще да се озове именно на такава позиция.

Компаниите в днешно време обаче търсят повече качества в своите бъдещи мениджъри, а не просто определен тип нагласа или характер. Онези от тях, които имат добри "меки умения" и способност за междуличностно общуване, имат по-голям шанс да бъдат наети.

В обявите за изпълнителни директори се срещат изисквания за когнитивни умения, оперативни способности и финансова познания. Но в последните години това, което все по-често се среща в условията към кандидатите за тези позиции, са социалните умения - способността на мениджърите да координират и общуват с голям брой хора.

Защо това е важно?

Отговорът, според Стивън Хансен от лондонския Импириъл Колидж, е свързан с нарастването на дела на т. нар. "работници на знанието". Фирмите се нуждаят от все повече програмисти, учени, работещи с големи бази от данни и мениджъри, които работят независимо едни от други.

Един изпълнителен директор няма за задача да казва на всеки един от тях какво трябва да прави, той трябва да гарантира, че всеки служител е наясно с дългосрочните цели на компанията и начините за тяхното постигане. 

В технологичните компании изискванията за високи комуникативни умения са още по-високи. Те са най-ценният инструмент за един директор, който трябва да убеждава, а не просто да командва.

Широката среда, в която оперират изпълнителните директори, също изисква добри "меки умения". Проучване на компанията за връзки с обществеността Edelman показва, че повечето клиенти и служители избират какво да си купят и къде да работят най-вече на база на своите вярвания и лични убеждения.

CEO-тата са натоварени с тежката задача да успокояват политици, да отговарят на активисти и да смекчават атаките към корпорациите в социалните мрежи. В тази обстановка социалните и комуникативни личности биха имали по-голям успех от импулсивните и избухливи характери. 

Но, според академиците, все още е рано да се твърди, че нарцисизмът е изчезнал от директорските кабинети. Изследване на учени от университета Станфорд, проведено сред 182 членове на корпоративни директорски бордове, показва, че 18% от тях смятат изпълнителните директори на техните компании за нарцисти.

За сравнение, този дял сред цялото население на Съединените щати е около три пъти по-нисък, според повечето психолози. 

Освен това изследователите стигат до извода, че корпорациите, ръководени от нарцистични лидери, се справят по-добре в своите екологични, социални и управленски политики. Едва ли има по-добър начин един егоцентрик да се представи като емпатичен от това да си изгради образ на спасител на планетата, пише още The Economist. 

Изискванията към изпълнителните директори стават все по-странни, особено в комбинация едни с други. Те трябва да са по-талантливи от останалите служители на фирмата, но без да им заповядват какво да правят; да смажат конкуренцията, но в същото време да залагат на емпатията; да изслушват внимателно подчинените си, но да бъдат агресивни, когато се наложи.

CEO-тата винаги са били малко ненормални, в известна степен. Но днес важното е да не го показват.

15.11.2021

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО: КАК ПАРТИДА ГОЛЕМИ ЯЙЦА СЕ ПРЕВЪРНА В ИМПЕРИЯ ОТ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ?

Преди 60 години Джо Колом бил млад предприемач, който ръководел верига магазини на име Pronto Markets, която не се справяла особено добре.

Днес той е известен като Trader Joe - основателя на империя от хранителни магазини в САЩ.

Веригата има над 530 магазина в САЩ с 10 000 служители и приходи в размер на 16.5 млрд. долара за 2020 г., според данни на Supermarket News и IGD.

Според мемоари на Колом, публикувани по-рано през годината, това е нямало да се случи никога, ако не бяха малък брой яйца с големи размери.

Колом, който умира през февруари 2020 г. на 89-годишна възраст, разказва своята история в книгата си, която излиза посмъртно през юни тази година. Всичко започва през 1962 г., когато Pronto Markets е малка верига от около 10 магазина в Калифорния и изпитва затруднения в условията на конкуренция от страна на по-големи компании, като 7-Eleven, пише CNBC.

Един ден при Колом идва фермер с оферта. “В моя малък офис влезе човек, който продаваше яйца. Той имаше проблем. Разполагаше с прекалено много яйца AA с големи размери”, пише Колом.

Отчаяният фермер предложил да продаде яйцата на Колом на същата цена, като тези с обикновени размери, въпреки че били с 12% по-големи. Фермерът разполагал с ограничено количество, което не било достатъчно за големите супермаркети, но въпреки това щял да отчете значителна загуба, ако не ги продаде.

Колом се съгласил с охота на сделката и веднага пуснал реклами на намалените яйца, които продал на същата цена като обикновени яйца. Бизнесът потръгнал, но по-важното е, че този сценарий накарал Колом да помисли за други начини, по които може да използва вратички и пропуски на пазара по отношение на ценообразуването.

“Рекламите, които започнахме да пускаме, революционизираха Pronto Markets,” пише Колом. “Те ни помогнаха да генерираме печалбите, от които имах нужда, първо, за да не потънем, а след това и за да изградя Trader Joe’s.”

Една такава вратичка, например, била вносът на вино. През 1970 г. - три години след като отваря първия магазин под името Trader Joe’s в Пасадена, Калифорния, Колом намира дружелюбен вносител, който можел да внася вина от известния френски регион Бордо на по-ниска цена, отколкото повечето търговци на едро, които зареждали другите магазини на дребно.

Вносителят позволил на Колом да определя сам цените, на които да продава виното на клиентите си. Това означавало, че Trader Joe’s можела да подбива цените на другите магазини на дребно, които се определяли от страна на търговците на едро, съгласно Закона за справедлива търговия на Калифорния.

“Бяхме намерили вратичка в закона и минахме с камион през нея,” пише Колом.

С разрастването на Trader Joe’s през годините, експериментът с яйцата се превръща в “една от основите в организацията на пласмента на Trader Joe’s,” пише той, като му помага да създаде четири теста, с които определял кои продукти да продава.

Артикулите трябвало да имат „висока стойност на кубичен инч, високи нива на консумация, лесно да се борави с тях и нещо, с което бихме могли да изпъкваме по отношение на цените или асортимента.”

На определен етап Колом и неговият екип осъзнават, че регулаторните органи в САЩ са наложили сериозни ограничения за вноса на повечето видове сирена с цел поддържане на конкурентоспособността на местните производители, но за сиренето Бри такива ограничения нямало.

Trader Joe’s бързо се превръща в най-големия вносител в САЩ на Бри и в определен период дори го продава на по-ниска цена от сиренето Velveeta. На по-късен етап компанията използва същите тези принципи с продукти, като кафе на зърна и кленов сироп, купувайки сиропа в бидони от 50 галона (190 литра) от кооператив в Квебек.

В мемоара си Колом описва големите яйца, които продава в Pronto Market, като “първия ни пробив в познаването на продуктите.”

Определено се оказва, че не е бил и последен.

15.11.2021

ИНФЛАЦИЯТА ПРЕЗ ОКТОМВРИ ДОСТИГНА 6%

6% годишна инфлация е регистрирана през октомври. Това е най-високата стойност на индикатора от началото на 2009 година насам. Само за месец, спрямо септември, поскъпването е 1,8 на сто, става ясно от данните на Националния статистически институт.

На месечна база поскъпване има при храните, напитките, лекарствата, облеклото, горивата, вкл. въглищата и дървата за огрев. При облеклото и обувките увеличението на цените прехвърля 8 на сто. За отделните видове бензини поскъпването е около 4%.

Цената на централното газоснабдяване е 26,5% по-висока. При различните групи хранителни продукти прави впечатление ръстът на цената на млечните продукти, както и на някои видове месо и зеленчуци. Кафето и чаят също са по-скъпи спрямо септември. На годишна база инфлацията достига 6%. От началото на годината до момента - 5,4 на сто. 

Според актуализираната есенна прогноза на Министерството на финансите до края на годината общото поскъпване на цените ще бъде 4,5%.

Междувременно финансовото министерство предложи за продан държавни ценни книжа за половин милиард лева.

Ако и този път емисията бъде одобрена в предложения обем, общият дълг от началото за годината ще бъде 3,3 милиарда лв. при годишен лимит от четири и половина милиарда лева.

15.11.2021

ПРОГНОЗИРАТ СПАД НА БЕЗРАБОТИЦАТА ДО 2024 Г.

Безработицата ще продължи да намалява до 2024 година, прогнозират от Министерството на финансите.

Оценката е записана в актуализирания вариант на есенната икономическа прогноза.

В нея се посочва, че от 5,5 на сто тази година коефициентът ще достигне до 4,5 процента в края на прогнозния период.

Като основни фактори за намаляване на безработицата и от финансовото министерство посочват очакванията за намаляване на негативния ефект от пандемията върху икономиката от догодина до 2024 г., както и позитивите от националния План за възстановяване и устойчивост. Въпреки всичко оценката за заетостта догодина е ревизирана минимално - с 0,02 процентни пункта надолу, тъй като се предвижда евентуално оптимизиране на държавната администрация.

За годините 2023 и 2024-та ще се усеща демографският ефект от застаряващото население върху пазара на труда.

Търсенето на работна ръка ще е в подкрепа на доходите на домакинствата, въпреки че догодина покупателната способност може да е ограничена заради инфлацията. Очаква се средногодишно тя да е 4,2 на сто.

Икономическият растеж догодина ще бъде 4,6 на сто, а като основни рискове пред прогнозата си от министерството виждат пандемията и външните фактори. Прогнозата е изготвена с допускането, че от догодина ще има проекти по плана за възстановяване.

15.11.2021

БЕЗРАБОТИЦАТА СЕ ЗАДЪРЖА НА РЕКОРДНИТЕ 4.7%

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва без промяна и през октомври, като остава на рекордно ниското ниво от 4.7 процента, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Спадът на годишна база е с 2.2 процентни пункта. В сравнение с края на октомври 2019 г., като цяло рекордна по ръст на заетостта, равнището на безработицата също се понижава значително - с 0.9 пункта.

Регистрираните безработни в края на октомври са 155 263, което е с едва 327 повече от септември и със 72 646, или с 31.9 на сто, по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през октомври са се регистрирали нови 25 332 безработни, като те са с 3595 повече спрямо предходния месец, а спрямо октомври 2020 г. се наблюдава спад от 7047 души. Други 575 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През октомври 15 319 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат намаление на броя им с 3212 спрямо септември и със 7726 спрямо същия месец на предходната година, което съответства на намалелия брой на регистрираните безработни. Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 238 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Общо 76 процента от започналите работа през октомври са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 20,8 на сто, следван от търговията - 15,8 на сто, хотелиерството и ресторантьорството - 7,3 на сто, държавното управление - 5,6 на сто, образованието - 5,5 на сто, строителството - 5,3 на сто, административни и спомагателни дейности - 4.3 на сто, и др.

Общо 3670 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 960 по програми и мерки за заетост, и 2710 - по схеми на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОП РЧР, която стартира през септември 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на малко над 41 000 безработни, като само през октомври са сключени трудови договори с нови 1603 хора без поминък.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40, като с ПМС № 322 от октомври 2021 г. срокът й бе удължен до края на годината. От 12 октомври, когато започна новата процедура, до края на месеца, бюрата по труда са одобрили 1320 заявления на работодатели за запазване на заетостта на близо 42 000 души, работили през август и септември.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 755, или с 5441 по-малко от предходния месец и с 8068 по-малко спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (29.3 на сто), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (14.7 на сто), административните и спомагателните дейности (10.4 на сто), държавното управление (8 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (7.3 на сто) и образование (7.1 на сто).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; строители; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; работници по събиране на отпадъци; металурзи, машиностроители (и сродни на тях) и занаятчии; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия; водачи на МПС и подвижни съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти.

12.11.2021

ИЗНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕС И ТРЕТИ СТРАНИ НАРАСТВА С НАД 22% ЗА ДЕВЕТМЕСЕЧИЕТО

През периода януари - август 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 23,5% спрямо същия период на 2020 г. и е в размер на 28,795 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.6% от износа за държавите от блока, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През август 2021 г. износът за ЕС нараства с 26,6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,537 млрд. лева.

През периода януари - август 2021 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2020 г. е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (136.4%) и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (28.4%). Спад се наблюдава единствено в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (13.8%).

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - август 2021 г. се увеличава с 25% спрямо същия период на 2020 г. и е на стойност 29,026 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.

През август 2021 г. вносът на България от държавите от ЕС нараства с 23% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,475 млрд. лева.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - август 2021 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (121.8%). Спад не се наблюдава в нито един от секторите.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през периода януари - август 2021 г. е отрицателно и е на стойност 231 млн. лева.

През периода януари - септември 2021 г. износът на стоки от България за трети страни се увеличава с 20,3% в сравнение със същия период на 2020 г. и е на стойност 16,727 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония, Украйна и Руската федерация, които формират 57.9% от износа за трети страни.

През септември 2021 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 18,8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,029 млрд. лева.

През периода януари - септември 2021 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2020 г. е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (37.3%) и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата).

Спад се наблюдава само в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (17.5%).

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - септември 2021 г. се увеличава с 27.2% в сравнение със същия период на 2020 г. и е на стойност 21,685 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.

През септември 2021 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 16,2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,429 млрд. лева.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - септември 2021 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2020 г. е отчетено в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (63,4%) и "Разнообразни готови продукти, н.д." (31,6%). Спад не се наблюдава в нито един сектор.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - септември 2021 г. е отрицателно и е в размер на 4,957 млрд. лева.

През септември 2021 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни също е отрицателно и е на стойност 400 млн. лева.

През периода януари - септември 2021 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 49,468 млрд. лева, което е с 22,4% повече в сравнение със същия период на 2020 г. През септември 2021 г. общият износ на стоки възлиза на 5,975 млрд. лева и нараства с 22,3% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - септември 2021 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 54,871 млрд. лева(по цени CIF), или с 26% повече спрямо същия период на 2020 г. През септември 2021 г. общият внос на стоки нараства с 22,9% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 6,59 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - септември 2021 г. и е на стойност 5,403 млрд. лева. През септември 2021 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) също е отрицателно и е на стойност 614,4 млн. лева.

11.11.2021

ЗАЩО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПОНИЖИ ПРОГНОЗАТА ЗА БЪЛГАРИЯ: КОМЕНТАР НА ИКОНОМИСТА

Забавянето на ръста на икономиката на България, прогнозирано днес от Европейската комисия, показва наличието на системни или структурни деформации в българската икономическа политика. Това коментира пред БТА д-р Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в Българската стопанска камара.

Според есенните икономически прогнози на ЕК, публикувани днес, икономическият растеж на България за 2021 година се очаква да е 3,8 процента. В юлския си доклад ЕК залагаше на темп от 4,6 процента за страната ни за тази година.

Според икономиста ситуацията от 2021 г. би се повторила, ако сега не се формира стабилно правителство и не бъде приет бюджет за 2022 г. преди нейното начало. Ако паричната и фискалната макроикономически политики останат така плахи и инерционни, аз съм песимист и за 2022 г., че ще постигнем растеж на БВП над 4 на сто и то в условията на възстановяваща се Европа, коментира икономистът.

Според д-р Ножаров икономиката на еврозоната расте и ще расте по-бързо от очакваното, тъй като се възстановява ефективно от рецесията, предизвикана от пандемията. Той цитира данни на ЕК, според които брутният вътрешен продукт в 19-те страни, споделящи еврото, ще нарасне с 5 на сто тази година (при очаквано до момента 4,3 на сто - майска прогноза) и се очаква ръст от 4,3 на сто през 2022 г. и 2,4 на сто през 2023 г. На този фон българският БВП, който е с много по-ниска база от средната за страните членки на еврозоната и в позицията на догонващ, вместо да расте много по-бързо (заради т.нар. бета-конвергенция), се забавя от прогнозирани 4,6 на сто за 2021 г. до 3,8 на сто, коментира експертът и допълни, че това забавяне показва наличието на системни или структурни деформации в българската икономическа политика.

"Най-лесното обяснение за тях е екзогенното (външно) влияние на COVID, но дали наистина е така. Пандемията се разпространява глобално, тя засяга и страните от еврозоната", каза икономистът. Затова, по думите му, България трудно може да използва извинението за форсмажорни обстоятелства в своята икономика. Той изтъкна, че растеж на БВП от 3,8 на сто в условията на бюджетен дефицит е реално растеж от около 1,9 на сто.

Причините за тези очаквания за икономическия растеж на България могат да се търсят в сътресенията в макроикономическата политика в последната година.

На първо място икономистът поставя невъзможността за провеждане нито на парична политика - заради валутния борд (паричен съвет), нито на фискална политика - заради липсата на законодателен орган (парламент). В тази ситуация икономиката ни почти една година се движи по инерция, посочи Ножаров.

Втората причина, според икономиста, са ниските преки инвестиции.

"Никой не иска да инвестира средносрочно и дори вече краткосрочно в икономика, чиято енергийна база стои основно върху енергия от изкопаеми горива. Още 2025 г., което е само след няколко години, ЕС спира възможността за държавна помощ в този сектор. А енергията е основен входящ ресурс за индустрия, транспорт и почти цялата икономика. Тук дори не говорим за хоризонт 2030 г., а за 2025 г.", коментира икономистът.

Трети фактор за намалената прогноза за растеж на българската икономика според Ножаров е липсата на реформи в сектора на здравеопазването, също и в социалното осигуряване, което е намалило възможността за гъвкава реакция по време на пандемията.

"Реакцията на здравната криза остава неефективна и прави лоша инвестиционна реклама на България предвид челното й място в световните класации по смъртност", отбеляза икономистът.

Друга причина за намалената прогноза за България е инфлацията. В началото тя се разглеждаше като признак на възстановяване, а не като признак на стартираща умерена стагфлация (и то в условията на бюджетен дефицит), което доведе до погрешна реакция спрямо нея, при която вместо да се стимулира предлагането, започна да се стимулира търсенето, коментира експертът. Според него частичното стимулиране на заетост не е стимулиране на предлагането. Ножаров напомни, че БСК още през юли е предупредила за това на своята интернет страница. Според Ножаров тази грешна оценка е довела до влошаване на ситуацията.

Така поскъпването ще намали потреблението, а липсата на частни инвестиции в производствения сектор ще бъде още повече влошена от ограниченото заради инфлацията потребление", смята икономистът.

Според Ножаров разнопосочните сигнали за данъчни преференции и индексиране на доходите са попречили на нормалния икономически ритъм и също са сред причините за понижената оценка за растежа на икономиката. Тези сигнали накараха и потребителите, и производителите да очакват едно цялостно преразглеждане както на данъчната политика, така и на социалните трансфери, което доведе до предпазливост в инвестициите и потреблението, каза още експертът.

По думите му към негативните ефекти за ревизираната оценка за растежа ни трябва да се отнесат и очакванията за дефицит и през 2022 г., които са започнали да объркват инвеститорите, както и все по-голямото скъсяване на матуритета на емитирания дълг.

11.11.2021

ЕК ПРОГНОЗИРА НАРАСТВАНЕ НА БВП ЗА БЪЛГАРИЯ С 3.8% ПРЕЗ 2021 Г.

Икономиката на ЕС се възстановява от предизвиканата от пандемията рецесия по-бързо от очакваното. С напредването на кампаниите за ваксинация и с постепенното премахване на ограниченията растежът се възобнови през пролетта и продължи, без да отслабва, през лятото, благодарение на повторното отваряне на икономиката, съобщиха от ЕК.

През прогнозния период се очаква икономиката на ЕС да продължи да отбелязва растеж въпреки засилващите се предизвикателства и да постигне темп на растеж от 5 %, 4,3 % и 2,5 % съответно през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Тази прогноза зависи в голяма степен от два фактора: развитието на пандемията от COVID-19 и темпото, с което предлагането се адаптира към бързото възстановяване на търсенето след повторното отваряне на икономиката.

По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 3.8% през 2021 г., с 4.1% през 2022 г. и 3.5% през 2023 г.

Пазарите на труда в ЕС се подобриха значително благодарение на облекчаването на ограниченията върху дейностите, насочени към потребителите, а процентът на безработица намалява. Очаква се безработицата в ЕС да намалее от 7,1 % тази година на 6,7 % и на 6,5 % съответно през 2022 г. и 2023 г. В България се очаква тя да бъде 5,1 %, 4,6 % и 4,4 % през трите години.

По-добрите перспективи за растеж сочат по-ниски дефицити през 2021 г., отколкото се очакваше през пролетта.

Временният ценови натиск в световен мащаб води до инфлация, чието равнище е най-високо от десет години насам. Това силно нарастване на инфлацията се дължи предимно на рязкото увеличение на цените на енергията, но изглежда е свързано също така с широк набор от икономически корекции след пандемията, което намеква, че настоящите високи равнища са до голяма степен временни. В България се очаква инфлацията да достигне 2,4 % през 2021 г., 2,9% през 2022 г., след което да намалее на 1,8 % през 2023 г.

Въпреки че въздействието на пандемията върху икономическата активност намаля значително, COVID-19 все още не е победен и възстановяването зависи в голяма степен от развитието на болестта както в рамките на ЕС, така и извън него. Несигурността и рисковете около перспективите за растеж остават много високи.

11.11.2021

60 000 ЩЕ ЗАПАЗЯТ РАБОТА С НОВИЯ ДИЗАЙН НА МЯРКАТА „ЗАПАЗИ МЕ +”

Агенцията по заетостта стартира прием на заявления за компенсации за запазване на заетостта по проект „Запази ме +“ от днес. С новия дизайн на мярката ще се окаже подкрепа за съхраняване на около 60 000 работни места на наетите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности.

Те ще имат право да получат средства в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за дните, през които са ползвали неплатен отпуск заради наложените ограничения. Компенсациите ще се изплащат от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 7 септември и не по-късно от 31 декември 2021 г. Максималният период, за който може да се получи този вид подкрепа, е 90 дни.

Когато договореното работно време в месеца, за който се изплаща компенсация, е по-малко от договореното работно време в месеца, от който се определя размерът й, тя ще се изплаща пропорционално.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск за работниците и служителите или датата на акта на държавния орган за самоосигуряващите се лица, но не по-късно от 31 декември 2021 г.

Родителите, които са в неплатен отпуск и получават месечна целева помощ за дете до 14 години, което учи онлайн, нямат право на компенсации по проект „Запази ме +“.

Заявленията за включване в новия дизайн на мярката „Запази ме +”, както и приложенията към него се подават само чрез електронна платформа от работодателите, чиито работници и служители желаят да получават компенсации, и от  самоосигуряващите се. Платформата е достъпна тук.

Подробна информация за условията по Проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта - тук, както и на информационните табла в бюрата по труда в страната.

„Запази ме +” се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, както и финансовия механизъм REACT-EU, и по реда на Постановление на Министерски съвет № 328 от 14.10.2021 г. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по Проекта е 100 млн. лева.

11.11.2021

КАК ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА НОВАТА ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ

Агенцията за социално подпомагане стартира кампания за предоставяне на еднократната финансова подкрепа за отопление от 300 лв. на хора и семейства от уязвими групи за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка.

Новата помощ беше въведена от служебното правителство на 4 ноември, като по бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени 15 млн. лв. за изплащането й. Очаква се с нея да бъдат подкрепени около 50 000 семейства в затруднено положение през предстоящия зимен сезон.

Право да я получат имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни, която обаче е активна към 1 ноември. Тези хора не е необходимо да подават отново заявления в дирекциите „Социално подпомагане“, за да получат помощта. Тя ще им бъде предоставена по облекчена процедура и максимално бързо след служебна проверка на данните.

На тази подкрепа могат да разчитат и хората, които отговарят на критериите, но не са подали своите документи в определения срок за подаване на заявления за помощ за отопление, който изтече на 31 октомври 2021 г. Те трябва да подадат заявление-декларация в дирекция “Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до 23 ноември, в което да декларират дохода си за 6 последователни месеца в периода 1 април до 30 септември 2021 година.

Образецът на заявлението е публикуван на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане, в рубриката „Социално подпомагане“, подрубрика „Еднократна финансова подкрепа за отопление“.

Поради усложнената епидемична обстановка в страната е препоръчително хората да не посещават лично приемните на дирекциите „Социално подпомагане“, а да изпращат заявленията чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване или на електронната поща на дирекция „Социално подпомагане“. Повече информация можете да получите тук.

Помощта ще бъде изплатена еднократно през декември 2021 г., съобразно избраният от хората начин – по лична банкова сметка или чрез „Български пощи“ ЕАД. В случай, че някой няма възможност да получи лично помощта си в пощенския клон, това може да направи негов роднина/близък с нотариално заверено пълномощно. За да се гарантира максимално получаването на еднократна финансова подкрепа, е препоръчително превеждането й да става по банков път.

Неполучените през декември 2021 г. средства за еднократна финансова подкрепа се възстановяват в държавния бюджет. Агенцията за социално подпомагане ще информира своевременно за периода на изплащане на еднократната финансова подкрепа в пощенските клонове в страната.

10.11.2021

КАК ЩЕ КОМПЕНСИРАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ЗАСЕГНАТИ ОТ КРИЗАТА

Европейската комисия одобри българска схема за компенсиране на заплатите в размер на 51 милиона евро (100 милиона лева) в подкрепа на дружества и самостоятелно заети лица, работещи в сектори, които са особено засегнати от пандемията от коронавирус и ограничителните мерки, които българското правителство трябваше да приложи, за да ограничи разпространението на вируса.

Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на компенсация, която покрива частично загубата на доходи на наетите лица и самостоятелно заетите лица в размер на 75% от техния социалноосигурителен доход. Публичната подкрепа има за цел да се избегнат съкращения и да се помогне на бенефициерите да възобновят дейността си.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално 1) публичната подкрепа ще помогне на предприятията, които са особено засегнати от пандемията от коронавирус, и цели избягване на съкращения; 2) месечната компенсация на заплатите няма да надвишава 80% от брутната месечна заплата на персонала, който се ползва от обезщетенията, или от дохода на самостоятелно заетите лица; и 3) помощта ще бъде предоставена преди 31 декември 2021 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.